​Policija kontrolom vozača sprječava krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/OZNAKE_policija/Oznaka_pol.jpg
Foto: ilustracija

 Na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u utorak, 7. svibnja na području Hrvatske Kostajnice spriječili krijumčarenje stranih državljana. 
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim srbijanskim državljaninom koji je zaustavljen i zatečen u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

 Idućeg dana, na području Gline, policijski su službenici kontrolirali taxi vozilo zagrebačkih registracija kojim je upravljao 48-godišnjak, a u kojem su se nalazili strani državljani koji su na nezakonit način prešli državnu granicu. Vozač nije posjedovao potrebnu dokumentaciju za obavljanje auto taxi prijevoza putnika sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu proslijeđena je obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Prema svim prevoženim stranim državljanima postupano je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon