Djeca, prijatelji u prometu

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koja se odnosi na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom rujna provesti akciju „Djeca, prijatelji u prometu“.



Foto: PP Gvozd

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koja se odnosi na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom rujna provesti akciju „Djeca, prijatelji u prometu“.


Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Za napomenuti je da je tijekom 2008. godine na prometnicama ove Policijske uprave evidentirano 1 940 prometnih nesreća u kojima je sudjelovalo 321 dijete starosne dobi do 14 godina, jedno je dijete smrtno stradalo, 9 ih je teško, a 20 lakše ozlijeđeno.

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 908 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala 104 djeteta, 6 ih je zadobilo teške, a 20 lakše tjelesne ozljede.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na području svih policijskih postaja ove Policijske uprave održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na semaforiziranom raskrižju, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja bicikla i sl.).

Policijski službenici također će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima djece prvih razreda, kojom će prilikom roditeljima skrenuti pozornost da svoju djecu postepeno upućuju u sigurno sudjelovanje u prometu.
Također je zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, izvršen obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije, a glede uočenih nedostataka naloženo je njihovo otklanjanje.

Tijekom, svakoga dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola, radi što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tom će prilikom poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije „Djeca, prijatelji u prometu“ i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, osobito onih u kojima stradavaju djeca. Naročito pozivamo vozače na dosljedno poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju u blizini škola.

U subotu, 5. rujna 2009. godine policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke, u suradnji s Autoklubom Sisak i Zajednicom tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije, u vremenu od 8 do 11 sati u Sisku, na prostoru Gradske tržnice „Kontroba“ održati će zajedničku akciju „Djeca, prijatelji u prometu“, gdje će policijski službenici održati prezentaciju tehničkih uređaja i opreme koju koristi prometna policija u svakodnevnom radu, a s ciljem suzbijanja neprihvatljivog ponašanja u prometu.

Stranica