U obiteljskoj kući pronađeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva


FOTO: Jutarnji list

Policijski službenici Policijske postaje Novska proveli su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Lipovljana zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

U četvrtak, 15. listopada, temeljem naloga Županijskog suda u Sisku izvršena je pretraga kuće u Lipovljanima, vlasništvo osumnjičenog 53-godišnjaka, kojom je prilikom pronađena jedna ručna kumulativna bomba, osam ručnih bombi, 1 kg privrednog eksploziva, jedno dopunsko barutno punjenje za haubicu, četiri elektrodetonatorske kapisle, 60 detonatorskih kapisli, dva pištolja s ukupno 13 komada pripadajućih spremnika, strojnica s dva pripadajuća spremnika, 26 inicijalnih kapisli, tri vojna noža, dva pakovanja bezdimnog baruta, tromblonski nastavak za automatsku pušku i 2346 komada streljiva raznog kalibra.

Pronađeno oružje, streljivo i eksplozivna sredstva oduzeti su, a 53-godišnjak je uhićen te je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je pronađena ubojita sredstva pribavio tijekom Domovinskog rata, tj. 1991. i 1992. godine te ih je od tada nezakonito držao u svojoj obiteljskoj kući.

Zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava te optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju.

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“

Akcija „Manje oružja-manje tragedija“ još uvijek traje i građanima je omogućena dragovoljna predaja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava koje nezakonito drže u svojim domovima.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a naročito na oružje kategorije A – tzv. zabranjeno oružje: npr. automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Također je bitno naglasiti da građani oružje i eksplozivna sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njegovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili telefonskim putem obavijeste policiju te će policijski službenici doći na njihovu adresu i isto od njih preuzeti.

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.



Stranica