Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 18. do 24. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 69 kaznenih djela

Pregled događaja za protekli tjedan       

KRIMINALITET

U razdoblju od 18. do 24. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 69 kaznenih djela, od kojih je 31 djelo počinio nepoznati počinitelj.

Najviše kaznenih djela i to 26 počinjeno je na području Siska, potom 16 na području Kutine, po šest na području Petrinje, Dvora i Hrvatske Kostajnice, pet na području Gvozda, dva na području Novske te po jedno kazneno djelo na području Sunje i Gline.

Zabilježene su 23 krađe, 15 teških krađa, šest prijetnji, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, tri izbjegavanja carinskog nadzora, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, krivotvorenja isprava, utaje i protuzakonita lova te po jedno razbojništvo, prijevara u gospodarskom poslovanju, zlouporaba čeka i kreditne kartice, prijevara, uništenje i oštećenje tuđe stvari, zlouporaba opojnih droga, nasilničko ponašanje u obitelji, teška tjelesna ozljeda i tjelesna ozljeda.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 26, od kojih su deset djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 13 narušavanja javnog reda i mira i to po četiri na području Siska i Kutine, po dva na području Novske i Petrinje te jedno na području Sunje, dok na području Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 18 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola, a pet počinitelja zadržano je u policijskoj postaji.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u dva slučaja fizičkim sukobom, također u dva slučaja omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu te u jednom slučaju omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano šest narušavanja, za što je prijavljeno deset počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 17 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po šest slučajeva na području Siska i Petrinje, u tri slučaja na području Kutine te u po jednom slučaju na području Sunje i Gvozda, dok na području Novske, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovala su 24 počinitelja, od kojih je pet uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, dva počinitelja temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena su na bolničko liječenje, dok je jedan zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 45 prometnih nesreća od kojih 15 na području Siska, 12 na području Kutine, šest na području Petrinje, pet na području Hrvatske Kostajnice, četiri na području Novske te tri na području Sunje, dok na području Gline, Dvora i Gvozda nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirano je 16 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško, a 16 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 29 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena dva počinitelja, dok se za jednim počiniteljem i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to 21 dogodila se zbog nepropisne brzine, potom osam zbog nedržanja strane kretanja, po četiri prometne nesreće zbog neustupanja prednosti prolaska, nedržanja potrebnog razmaka, radnje vozilom u prometu itd.

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri prometne nesreće na području Siska, po dvije na području Kutine i Petrinje te u jednoj na području Hrvatske Kostajnice. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u prometnim nesrećama od 2,82 g/kg izmjerena je na području Siska kod bicikliste.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 17 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U šest nesreća s ozlijeđenim osobama jedna osoba je teško, a šest je lakše ozlijeđeno, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

U srijedu, 27. siječnja od 9 do 14 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor poštivanja prednosti prolaska i nepropisnog uključivanja u promet.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je šest slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane tri državljana Hrvatske i dva Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 240 kutija cigareta, 120 tableta s popisa opojnih droga i 30 kg mesa.         

U navedenom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica