Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 1. do 7. ožujka 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela

Pregled događaja za protekli tjedan  
 
KRIMINALITET

U razdoblju od 1. do 7. ožujka 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 76 kaznenih djela, od kojih su 44 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 29 počinjeno je na području Siska, potom 17 na području Kutine, deset na području Petrinje, šest na području Gvozda, po četiri na području Novske i Gline te po dva na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Zabilježeno je 30 krađa, 19 teških krađa, 11 prijetnji, po tri prijevare i uništenja i oštećenja tuđe stvari, dva izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedno nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, zlouporaba opojnih droga, nasilničko ponašanje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, tjelesna ozljeda, izbjegavanje carinskog nadzora, povreda tajnosti pisama i pošiljaka te narušavanje nepovredivosti doma.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda zabilježeno je 25, od kojih su 11 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno devet narušavanja javnog reda i mira i to tri na području Siska, po dva na području Kutine i Novske te po jedno na području Sunje i Petrinje, dok na području Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 13 počinitelja, od kojih su dva bila pod utjecajem alkohola, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

U pet slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u dva slučaja fizičkim sukobom te u po jednom slučaju omalovažavanjem moralnih osjećaja građana, točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola i točenjem alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu maloljetnim osobama.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda su evidentirana četiri narušavanja, za što je prijavljeno sedam počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u sedam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po tri slučaja na području Siska i Kutine te u jednom slučaju na području Novske, dok na području Sunje, Petrinje, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je deset počinitelja, od kojih su dva temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, dok je jedan uhićen i uz optužni prijedlog doveden na prekršajni sud.

Tijekom vikenda zabilježena su dva slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima su sudjelovala tri počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 26 prometnih nesreća od kojih deset na području Kutine, devet na području Siska, četiri na području Petrinje te tri na području Novske, dok na području Gline, Gvozda, Sunje, Hrvatske Kostajnice i Dvora nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirano je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a pet osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 21 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom oba vozača i pronađena.

Najviše prometnih nesreća i to devet dogodilo se zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku, potom četiri zbog nedržanja strane kretanja, tri zbog nepoštivanja prednosti prolaza itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je četvrtkom - osam, potom petkom - pet, ponedjeljkom, utorkom i subotom - po četiri te srijedom jedna, dok u nedjelju nije evidentirana niti jedna prometna nesreća.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to na području Siska četiri te Kutine, Novske i Petrinje po jedna prometna nesreća.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, devet nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena, dok je u osam prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 13./14. ožujka, u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“. Akcija će biti provedena u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama zagrebačkom i karlovačkom.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane dva državljana Hrvatske te po jednog državljanina Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 320 kutija cigareta, 39 litara rakije, 50 komada jaja i 5 kg mesa. 

U navedenom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice. 



Stranica