Požari

Proteklog vikenda zabilježeno je 19 požara i to na području Petrinje šest, Siska pet, Novske tri, Sunje i Hrvatske Kostajnice po dva te na području Gvozda jedan


Foto:
 Ilustracija
 

Proteklog vikenda na području PU sisačko-moslavačke zabilježeno je 19 požara i to na području Petrinje šest, Siska pet, Novske tri, Sunje i Hrvatske Kostajnice po dva te na području Gvozda jedan.

U većini slučajeva radilo se o manjim požarima bez materijalne štete, izazvanim nekontroliranim spaljivanjem korova.

 
 
Apel građanima

Budući da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina te spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja nerijetko vatra izmakne kontroli pa buknu požari na otvorenim prostorima, pozivamo sve građane da budu posebno pažljivi kad rukuju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koje bi mogle izazvati požare s težim posljedicama te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Pozivamo građane na poštivanje odluka lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske odluke)  o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

 
Posebno podsjećamo na sljedeće:

- zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme
vjetra i noću;

- osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru mora
biti punoljetna i stalno prisutna pri spaljivanju - s priručnom opremom za gašenje
požara;

- mjesto spaljivanja mora biti tako udaljeno i odabrano da se vatra ne može proširiti
preko gorivog materijala na zemlji, kao ni prelijetanjem iskri;

- osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru
dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti;

- ako osoba koja spaljuju korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte,  dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

 
Napominjemo:


Od 10. listopada 2007. godine na snazi je Zakon o izmjeni Zakona o zaštiti od požara (NN broj 107/07.) kojim je za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 000 do 50 000 kuna.



Stranica