Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Osumnjičeni 71-godišnjak i 32-godišnjakinja kao odgovorne osobe u poljoprivrednoj zadruzi sa sjedištem u Gvozdu, tijekom 2006. i 2007. godine sastavljanjem i predajom


Foto:
 Ilustracija
 

Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave sisačko-moslavačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjom hrvatskom državljankom iz Zagreba i dvojicom hrvatskih državljana starih 71 i 61 godinu, također iz Zagreba, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Naime, osumnjičeni 71-godišnjak i 32-godišnjakinja kao odgovorne osobe u poljoprivrednoj zadruzi sa sjedištem u Gvozdu, tijekom 2006. i 2007. godine sastavljanjem i predajom neistinitih prijava poreza na dodanu vrijednost, temeljem nevjerodostojne dokumentacije, tj. više ulaznih računa dobavljača razne robe, ostvarili su povrat poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 245 915 kuna, na što nisu imali pravo sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost.

Time su uskratili proračun Republike Hrvatske za navedeni iznos i svojoj poljoprivrednoj zadruzi pribavili protupravnu imovinsku korist.

Treći osumnjičeni u ovom slučaju, tj. 61-godišnjak je kao član nadzornog odbora te poljoprivredne zadruge svojim sudjelovanjem u radu i donošenjem većine odluka vezanih za poslovanje te poljoprivredne zadruge, poticao 71-godišnjaka i 32-godišnjakinju na činjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime se tereti kao da ga je i sam počinio.

Protiv sve troje osumnjičenih, kao i protiv poljoprivredne zadruge kao pravne osobe, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena je kaznena prijava.



Stranica