Održana prva sjednica Vijeća za prevenciju Grada Siska

Predsjednik ovog Vijeća je zamjenik gradonačelnika Drago Martinac, njegov zamjenik Antun Sente, župnik katedrale Uzvišenja Svetoga Križa, a jedni od članova su i načelnici dviju sisačkih policijskih postaja

Foto:  Grad Sisak

U srijedu, 24. ožujka u Gradskoj vijećnici održana je prva sjednica Vijeća za prevenciju Grada Siska.

Predsjednik ovog Vijeća je zamjenik gradonačelnika  Drago Martinac, njegov zamjenik Antun Sente, župnik katedrale Uzvišenja Svetoga Križa, a jedni od članova su i načelnici dviju sisačkih policijskih postaja: Predrag Fitnić, načelnik Policijske postaje Sisak i Željko Cavrić, načelnik Postaje prometne policije Sisak.

Na sjednici je Predrag Fitnić iznio niz prijedloga i aktivnosti koje Policijska postaja Sisak planira poduzeti tijekom ove godine u cilju suzbijanju kriminaliteta, poboljšanja kvalitete života i stanja javnog reda i mira na lokalnoj razini, a sve u okviru projekta Policija u zajednici.

Tako su početkom školske godine 2010./2011. planirane prezentacije na temu međuvršnjačkog nasilja u tri najugroženije odgojno-obrazovne ustanove (gdje je statistički zabilježen najveći broj međuvršnjačkog nasilja). U svim ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama djeci, roditeljima i nastavnicima biti će podijeljen edukativni materijal vezan za nasilje među djecom i mladima.

Kroz edukativna predavanja od strane djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i kontakt policajaca PP Sisak, u odgojno-obrazovnim ustanovama biti će održavane edukacije o štetnost lakih droga (alkohol i duhanski proizvodi).

U domeni suzbijanja zlouporabe opojnih droga također se planiraju edukativna predavanja od strane specijaliziranih policijskih službenika i kontakt policajaca PP Sisak u odgojno-obrazovnim ustanovama i to kroz osmišljavanje i izradu edukativnog i prezentacijskog materijala za učenike, roditelje i prosvjetne djelatnike, ali i kroz predstavu autora i redatelja Zijaha A. Sokolovića pod nazivom „Droga“. Predstava bi bila namijenjena učenicima sedmih razreda osnovnih škola, a njeno izvođenje planirano je u rujnu ili listopadu, u jednom od prostora Doma kulture Sisak.

Kako bi proslava Dana maturanata, tzv. „Norijada“ u Sisku protekla bez ili sa što manje neželjenih posljedica, tj. narušavanja javnog reda i mira, činjenja kaznenih djela, oštećenja objekata, automobila i dr., predložena je organizacija proslave na prostoru kupališta Zibel.

Nadalje je najavljeno provođenje niza aktivnosti s djecom dječjih vrtića i osnovnih škola, ali i ostalim stanovnicima pojedinih naselja u Sisku poradi poboljšanja narušenih međususjedskih odnosa. Predložena je i sanacija zapuštenog i devastiranog objekta u Ulici lipa br. 2. koji je u vlasništvo grada Siska, a koji svojim ruševnim stanjem predstavlja opasnost za sigurnost građana i imovine, obzirom da se nalazi uz nogostup i parkirališni prostor.

Također je predloženo da se na nekim mjestima u Gradu postave nadzorne kamere budući da je na tim mjestima evidentirano učestalo činjenje prekršaja protiv javnog reda i mira te kaznenih djela poput oduzimanja vozila, oštećenja, krađa i dr. Video nadzor, osim preventivnog utjecaja na ponašanje, imao bi i vrlo značajan utjecaj za poslove policije prilikom rješavanja prekršaja i kaznenih djela, odnosno pronalaska počinitelja kaznenih djela, prijestupa ili prekršaja.

  

Načelnik Postaje prometne policije Sisak, Željko Cavrić nakon iznesenih statističkih pokazatelja za promet u protekloj 2009. godini, istaknuo je kako je dugoročan cilj svake zajednice da se stradavanja i broj prometnih nesreća svedu na društveno prihvatljivu razinu. To je vrlo težak i nadasve dugotrajan posao, imajući u vidu da su brojke stradalih znatno veće od cilja zadanog kroz provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Unatoč svim naporima koje policijski službenici prometne policije provode kroz gotovo svakodnevne preventivne i represivne mjere, dolazi do bezobzirnog kršenja prometnih propisa, a time i neželjenih posljedica, što nam govori da nepoželjna ponašanja u prometu moraju biti najstrože kažnjena, jer ono što se na pravi način ne sankcionira, postaje normalno i prihvatljivo, a rezultira upravo tragičnim posljedicama.

Upravo zbog toga je najavio kako će u narednom razdoblju biti poduzeto još više mjera, posebice prema recidivistima (učestalim i višestrukim počiniteljima prekršaja).

Provođenje Nacionalnog programa sigurnosti u prometu potrebno je u cijelosti provesti u djelo na način da se osim policije u preventivnim i edukativnim poslovima uključe i nadležna tijela Grada Siska na lokalnoj razini.

Najavljeno je osnivanje radne skupine za prevenciju iz oblasti prometa, koja bi kasnije bila okosnica operativnog tima za upravljanje sigurnošću prometa Grada Siska te je najavio kako će se u suradnji sa HAK-om i auto školama intenzivirati suradnja, a u planirane aktivnosti rada za 2010. godinu biti će uključen i Auto klub Sisak.

Na kraju izlaganja načelnici obje sisačke policijske postaje iskazali su zadovoljstvo formiranjem ovog Vijeća za prevenciju od kojega se očekuje pun angažman i potpora u planiranim aktivnostima, kao i pravovremeno i učinkovito djelovanje pojedinih članova Vijeća sukladno njihovoj nadležnosti.

 

Svi izneseni prijedlozi biti će objedinjeni i razmotreni te će na idućoj sjednici Vijeća biti donesen konačni zajednički program rada i aktivnosti Vijeća, a Vijeće će dobiti i određena financijska sredstva za planirane aktivnosti, zaključio je predsjednik Vijeća, Drago Martinac.



Stranica