Kutina: Predavanja o međuvršnjačkom nasilju

Tijekom prezentacije učenicima je skrenuta pozornost na razlike u sukobima među djecom koji nastaju kao posljedica različitosti u mišljenjima ili stavovima te nasilja koje


Foto:
 PP Kutina
 

Prošli tjedna policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju, Snježana Milanović i kontakt policajka, Suzana Vukelić iz Policijske postaje Kutina u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje u Kutini održale su dvije edukacije učenicima sedmih razreda na temu Međuvršnjačkog nasilja.  

Edukaciji su prisustvovala 63 učenika sedmih razreda te njihovi razrednici i pedagoginja škole.

Tijekom prezentacije učenicima je skrenuta pozornost na razlike u sukobima među djecom koji nastaju kao posljedica različitosti u mišljenjima ili stavovima te nasilja koje nastaje kada jedno ili više djece ili osoba uzastopno i namjerno uznemirava, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti, kao i zlostavljanje koje proizlazi iz nasilja.

Također je rečeno kako postoji više vrsta nasilja: fizičko (naguravanje, udaranje i dr.), verbalno (nazivanje pogrdnim imenima), psihološko (posramljivanje, omalovažavanje i dr.) i socijalno nasilje (ogovaranje, ignoriranje i dr.). 

Zbog sve većeg korištenja interneta, posebice stranice facebook, učenicima je skrenuta pozornost na opasnosti koje vrebaju na internetu, a posebno zbog davanja svojih osobnih podataka koji su tada dostupni svima. Upozoreni su da ne „dijele“ svoju lozinku s prijateljima te da je vrlo važno pridržavati se pravila ponašanja na internetu.

Upozoreni su i na opasnosti koje prijete korištenjem mobitela tj. slanjem i primanjem SMS poruka te im je rečeno kako je vrlo nepromišljeno i opasno slati svoje podatke putem SMS-a, naročito osobama koje ne poznaju, jer na taj način mogu upasti u zamku zlostavljača (isti im se predstavlja kao njihov vršnjak, a riječ je npr. o osobi od 50-60 godina koji im u svojim zlim namjerama i želji da ih privuče daruje bonove za mobitel i sl.) 

Isti su pozvani da ukoliko imaju saznanja o nasilnicima u svojoj školi ili su pak sami žrtve nasilja, da to odmah kažu svojim roditeljima, razrednicima, pedagogu, psihologu, ravnatelju u školi ili prijave Centru za socijalnu skrb i policiji, a isto tako mogu nazvati i „Hrabri telefon“.   

Skrenuta im je pozornost na sankcije koje mogu biti izrečene nasilnicima, a to su: sudski ukor, posebne obveze, upućivanje u centar za odgoj, upućivanje u odgojnu ustanovu, maloljetnički zatvor.



Stranica