Vozači motocikala i mopeda oprezno u prometu


Foto:
 Ilustracija

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinje sezona intenzivnije vožnje mopeda i motocikala, odnosno, povećava se broj vozača mopeda i motocikala u prometu. Stoga vozače tih kategorija vozila želimo podsjetiti da je njihov udio u ukupnom stradavanja u prometu i nadalje velik.

Statistički pokazatelji za 2009. godinu

Tijekom 2009. godine dogodila se 131 prometna nesreća u kojoj su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, što je u odnosu na prethodnu 2008. godinu smanjenje za jedan posto.

U prometu je tijekom 2009. poginulo pet vozača ove kategorije vozila, odnosno jedan sudionik ili 25 posto više u odnosu na 2008. godinu. U daljnjem razmatranju podataka o ozlijeđenim sudionicima ove kategorije vozila pokazuje se smanjenje jer je tijekom 2009. godine teže ili lakše ozlijeđeno 100 sudionika u prometu, odnosno dva posto manje u odnosu na 2008. godinu.

Što se tiče korištenja zaštitne kacige kod vozača i putnika na mopedima i motociklima, proizlazi da tijekom 2009. godine 19 posto nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima nije koristilo zaštitnu kacigu, što je još znatno ispod cilja zacrtanog Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2006. do 2010. godine o 98-postotnom korištenju zaštitnih kaciga.

U 2009. godini u kontroli i nadzoru prometa policijski službenici na području PU sisačko-moslavačke utvrdili su 500 prekršaja nenošenja zaštitne kacige.

 
Policija će nadzirati prometnice

S obzirom na navedene podatke, a u cilju daljnjeg smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikla i mopeda, policija će poduzeti niz mjera i radnji.

Do kraja ove godine, posebno u dane vikenda, za vrijeme povoljnih meteoroloških uvjeta za sudjelovanje u prometu povećanog broja vozača motocikla i mopeda, prilikom obavljanja redovne službe, ali i kroz provođenje zasebnih preventivno-represivnih akcija u prometu, maksimalna pozornost će se posvetiti nadzoru i sankcioniranju prekršaja tih kategorija vozača.

Pri tome će se najviše nadzirati brzina kretanja vozila, nekorištenje zaštitne kacige, prisutnost alkohola u organizmu, istek valjanosti prometne dozvole, tehnička neispravnost vozila, korištenje vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje prije stjecanje prava, propisno postavljanje i vidljivost registracijske oznake i drugo.

Istodobno, a s obzirom na saznanja kako određeni broj vlasnika mopede preinačuju, na taj način da otklanjaju tehničku blokadu krajnje brzine kretanja te potom razvijaju brzine znatno veće od tvornički deklariranih, odnosno, zakonom propisanih za tu kategoriju vozila, u suradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, obavljat će se i izvanredni tehnički pregled mopeda, kontrolirajući krajnju brzinu i razinu buke.

 
Roditelji - i na vama je odgovornost!

U suradnji s moto-udrugama organizirat će se i preventivne aktivnosti tijekom kojih će se ukazivati na opasnosti vožnje motocikla i mopeda te korisnost zaštitne opreme (kacige, odijela i sl.).

U srednjim školama, zajedno s predstavnicima moto-udruga i auto-škola, organizirat će se predavanja na spomenutu temu, kako bi se ova populacija senzibilizirala na problem stradavanja vozača i putnika mopeda i motocikla i promoviralo poželjno ponašanje u prometu.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika te staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristiti za nadzor i kontrolu u prometu.

Ovom prilikom posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

 
Za brzu vožnju kazna do 15 tisuća kn - za neosigurano vozilo do 20 tisuća kn

U slučaju nepoštivanja odredbi propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, vozače ovih kategorija vozila podsjećamo i na sljedeće propisane represivne mjere:                

- prekoračenje dopuštene brzine kretanja – ovisno o iznosu prekoračenja novčane kazne od 300,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, uz za najveća prekoračenja brzine, određivanje do 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole do 12 mjeseci;

- nekorištenje zaštitne kacige – novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna; osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi;

- nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto – novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom bez položenog vozačkog ispita – novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana;

- upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana – novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana – novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna;

- vožnja s neupaljenim kratkim svjetlima - novčana kazna od 300,00 kuna, uz napomenu da na mopedima i motociklima za vrijeme vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

 

Podsjećamo i na odredbe propisane Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a koje se odnose i na vlasnike ovih kategorija vozila:  

novčanom kaznom od 5 000 do 20 000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik prijevoznog sredstva prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju.

 

Na kraju, skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

 



Stranica