Novska: Predavanje o sprječavanju nasilja među djecom i mladima

Na zadnjoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju grada Novska, održanoj u travnju ove godine, jedan od prijedloga PP Novska bio je da se kroz roditeljske sastanke


Foto:
 PP Novska

Na zadnjoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju grada Novska, održanoj u travnju ove godine, jedan od prijedloga Policijske postaje Novska bio je da se kroz roditeljske sastanke održi edukacija roditelja učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole Novska na temu sprječavanja nasilja među djecom i mladima.   

Edukacija je u ovoj školi i održana tijekom svibnja, a proveli su je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska, Ljiljanka Žunić i psihologica tog centra, Ester Brašnić, a ispred Policijske postaje Novska nazočan je bio pomoćnika načelnika, Predrag Klarić.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb roditelje je upoznala s Obiteljskom zakonom i obvezama roditelja te pravima i obvezama djece koje proizlaze iz tog Zakona. Jednako tako ih je upoznala i s obvezama CZSS, postupanjem Centra i mjerama za zaštitu i prava djeteta koje izriče i provodi Centar. Roditeljima je također rečeno gdje mogu potražiti pomoć u slučaju da uoče neke poremećaje u ponašanju djeteta. 

Psihologica Centra za socijalnu skrb nazočne je upoznala s prednostima i nedostacima, tj. manama Interneta. Tijekom izlaganja posebna pozornost skrenuta je roditeljima na nasilje putem Interneta, poznato pod nazivom Syberbulling, a koje opisuje nasilje upravo putem Interneta ili mobilnog telefona u kojem su žrtve nasilja maloljetnici. Posebno je naglašeno funkcioniranje i način komunikacije putem Facebooka, kojem mladi danas sve više posvećuju svoga vremena, kao i opasnostima koje nosi ova društvena internetska mreža.

Na kraju je pomoćnik načelnika novljanske policijske postaje roditelje upoznao s postupanjem policije po članku 95. Obiteljskog zakona u slučaju zaticanja djece mlađe od 16 godina u vremenu od 23 do 5 sati u noćnom izlasku. Isto tako skrenuta im je pozornost na osobe s kojima puštaju svoju djecu u izlazak, jer ako se radi o osobama koje su sklone konzumiranju alkohola ili su asocijalnog ponašanja, takvima onda ne bi trebali poklanjati svoje povjerenje.

Nadalje je roditeljima koji imaju stariju djecu i koja noću izlaze skrenuta pozornost na prekomjerno konzumiranje alkohola te način na koji mladi kupuju alkoholna pića u trgovinama i trgovačkim centrima. U svezi toga rečeno je kako će policijski službenici i više nego prije u suradnji s državnim inspektoratom vršiti nadzor poštivanja vremena rada ugostiteljskih objekata, točenja pića maloljetnim osobama, nadzor nad prodajom alkoholnih pića maloljetnicima, te će kao i ranijih godina kontakt policajci obići sve trgovine i trgovačke centre  i upozoriti vlasnike i trgovce na poštivanje zakonskih odredbi u svezi prodaje alkoholnih pića.

Na kraju je roditeljima ukazano na sve veći problem našega društva, a to je zlouporaba opojnih droga te su glede toga ukratko upoznati sa statističkim pokazateljima ove policijske postaje, a pokazan im je i foto materijal izgleda nasada opojne droge marihuana.

Stranica