Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 5. do 11. srpnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 92 kaznena djela, od kojih su 46 počinili nepoznati počinitelji

Pregled događaja za protekli tjedan

KRIMINALITET
 

U razdoblju od 5. do 11. srpnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 92 kaznena djela, od kojih su 46 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 34 počinjeno je na području Siska, potom 27 na području Kutine, deset na području Gline, osam na području Novske, po šest na području Petrinje i Gvozda te jedno na području Sunje, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 35 krađa, 16 prijetnji, 11 uništenja i oštećenja tuđe stvari, devet teških krađa, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po tri zlouporabe opojnih droga i krivotvorenja isprava, po dva nasilnička ponašanja u obitelji i teške tjelesne ozljede te po jedna prijevara, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, tjelesna ozljeda, povreda prava na rad i drugih prava iz rada, prijevara u gospodarskom poslovanju i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.  

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 45, od kojih su 22 djela počinili nepoznati počinitelji.   

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 17 narušavanja javnog reda i mira i to šest na području Siska, četiri na području Kutine, tri na području Petrinje, dva na području Sunje te po jedno na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Novske, Dvora i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 25 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, dva su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U sedam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u šest slučaja fizičkim sukobom, u po dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i držanjem životinja bez nadzora te u jednom slučaju omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano osam narušavanja, za što je prijavljeno 12 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u četiri slučaja na području Novske, po dva na području Kutine i Petrinje te u po jednom slučaju na području Siska, Sunje i Gline, dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.                  

U ovim događajima sudjelovalo je 15 počinitelja, od kojih su tri uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, dok je jedan zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo šest počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 30 prometnih nesreća od kojih deset na području Kutine, sedam na području Siska, pet na području Petrinje, po dvije na području Novske i Dvora te po jedna na području Gline, Gvozda, Sunje i Hrvatske Kostajnice.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je osam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a osam osoba lakše, dok je u 22 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri vozača, dok se za jednim i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to šest dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom po pet zbog nedržanja strane kretanja, nepropisnog skretanja i nedržanja potrebnog razmaka itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je petkom - devet, potom subotom - šest, četvrtkom i nedjeljom - po četiri, srijedom - tri te ponedjeljkom i utorkom - po dvije prometne nesreće.

U tri prometne nesreće na području Siska, Petrinje i Kutine utvrđena je alkoholiziranost vozača.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 18 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teško, a šest je osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 13 nesreća nastala samo materijalna šteta.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice, koja su počinila dva državljana Hrvatske, dva Bosne i Hercegovine i jedan državljanin SAD-a.     

Tom su prilikom pokušali ukupno prokrijumčariti 272 kutije cigareta, jedan vojni nož, zračnu pušku i motocikl.

Proteklog tjedna nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica