Gradonačelnik Pintarić uručio opremu za pripadnike Prometne jedinice mladeži


Foto: 
PPrP Sisak

U dvorištu Postaje prometne policije u Sisku danas je bila upriličena predaja opreme za Prometnu jedinicu mladeži ustrojenu u Gradu Sisku.

Opremu je načelniku Policijske uprave sisačko-moslavačke Marku Rašiću predao gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić.

Pri tome su obojica naglasila važnost djelovanja Prometne jedinice mladeži koja u Sisku djeluje preko 10 godina, a čiju obuku u suradnji s HAK-om provode policijski službenici Postaje prometne policije Sisak.

Nadalje je rečeno da je osnivanje i djelovanje ove prometne jedinice plod dugogodišnje suradnje Grada Siska i ove policijske uprave, a Grad u tom smislu sudjeluje u isplati naknade za ostvareni rad pripadnicima Prometne jedinice mladeži i nabavci opreme koja uvelike pridonosi dobrom i kvalitetnom obavljanju njihovog rada.

Načelnik Rašić i gradonačelnik Pintarić naglasili su kako je suradnja policije i Grada Siska vrlo dobra te da i nadalje treba nastojati održati ovako dobro i povoljno sigurnosno stanje u gradu.

Uz gradonačelnika Pintarića današnjem su događaju ispred Grada Siska bili nazočni i pročelnik upravnog odjela za financije, Damir Borić i pročelnik upravnog odjela za informiranje građana, odnose s javnošću i prava nacionalnih manjina, Tomislav Dovranić.

Ispred policije, uz načelnika policijske uprave Marka Rašića, nazočni su bili: načelnik Odjela policije Dubravko Smolčić, načelnik Postaje prometne policije Sisak Robert Vukić, policijski službenik za nadzor i planiranje prevencije ove policijske uprave Željko Cavrić te policijski službenici prometne policije Marinko Franjko, Milan Tomljenović i Karlo Prpić koji pripadnike Prometne jedinice mladeži obučavaju u praktičnom dijelu njihove naobrazbe te ih nadziru i usmjeravaju u njihovom svakodnevnom radu.


O Prometnoj jedinici mladeži Grada Siska

U 2010. godini prijavljenih kandidata za Prometnu jedinicu mladeži u Sisku bilo je 37, a pristupilo je 30 polaznika, od kojih je 21 zadovoljio na praktičnom i teorijskom dijelu.

Kod odabira polaznika uvjet je da su stariji od 16 godina, učenici ili studenti uzornog vladanja u školi te da su psihofizički sposobni obnašati poslove fizičkog upravljanja prometom (moraju priložiti liječničku potvrdu svog liječnika opće prakse), kao i potvrdu o školovanju.

Nakon završenog teorijskog i praktičnog dijela raspoređuju se na fizičko upravljanje prometom u užem dijelu grada ovisno o potrebi, a svojim radom uvelike olakšavaju rad prometne policije, koja se samim tim ima i više vremena baviti težim prometnim prekršiteljima i ostalim poslovima iz svoje domene.

Angažmanom djelatnika Prometne jedinice mladeži koji se svakodnevno upućuju na najugroženija raskrižja u Gradu Sisku povećana je protočnost prometa. Samim smanjenjem gužvi na pojedinim raskrižjima, smanjen je i broj prometnih nesreća, a posebice prometnih nesreća s ozlijeđenim i smrtno stradalim osobama.

U prvoj polovici 2010. godine na području Grada Siska došlo je do znatnog smanjenja prometnih nesreća
u odnosu na 2009. godinu. Ukupno su u prvoj polovici 2009. godine evidentirane 303 prometne nesreće, jedna s poginulom osobom, 112 s ozlijeđenim osobama i 190 s materijalnom štetom, dok su u istom razdoblju 2010. godine evidentirane 246 prometne nesreće, 73 s ozlijeđenim osobama i 173 s materijalnom štetom.


Svakako je važno naglasiti kako je ovaj projekt realiziran u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Siska te je svakako izvrstan primjer uključivanja i lokalne zajednice u prevenciju u ovom segmentu, dakle segmentu prometa, a kako bi u što većoj mjeri smanjili broj prometnih nesreća na našim prometnicama, naročito onih s najtežim posljedicama, što smo djelom i uspjeli.



Stranica