Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 26. srpnja do 1. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 54 kaznena djela…….


Pregled događaja za razdoblje od 26. srpnja do 1. kolovoza 2010. godine                                               
 
 
 
KRIMINALITET  
 

U razdoblju od 26. srpnja do 1. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 54 kaznena djela, od kojih su 24 počinili nepoznati počinitelji.         

Najviše kaznenih djela i to 24, počinjena su na području Siska, potom 14 na području Kutine, pet na području Gline, četiri na područjuNovske,  po dva na području Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Gvozda te jedno na području Sunje, dok na području Dvora kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježeno je 25 krađa, šest teških krađa, pet prijetnji, četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri povrede dužnosti uzdržavanja, po dva dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i teške tjelesne ozljede od kojih jedna u pokušaju te po jedna prijevara, zlouporaba opojnih droga, izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, narušavanje nepovredivosti doma, protupravna naplata, sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i kazneno djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Od ukupnog broja kaznenih djela počinjenih proteklog tjedna, tijekom vikenda su evidentirana 23 kaznena djela, od kojih su 12 počinili nepoznati počinitelji.
 
 

JAVNI RED I MIR
 
                   
Zabilježeno je 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i to po četiri  na području Siska i Kutine, tri na području Hrvatske Kostajnice, po dva na području Petrinje i Gline te po jedno na području Novske i Dvora.

U narušavanju javnog reda i mira sudjelovalo je 28 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola.

Četiri alkoholizirana počinitelja zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja zadržana su u prostorijama policije do otrježnjenja.

Zabilježeno je 11 vika i galama, tri fizička sukoba te po jedno omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti, reproduciranje preglasne glazbe i držanje životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja događaja narušavanja javnog reda i mira osam je počinjeno tijekom vikenda, a u njima je sudjelovalo 15 počinitelja.
 
 

NASILJE U OBITELJI


Proteklog tjedna policijski službenici postupali su u 12 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji. Šest ih jepočinjeno na području Kutine, četiri na području Siska, te po jedno na području Novske i Petrinje.

U činjenju prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji ukupno je sudjelovalo 15 počinitelja.

Tri alkoholiziranapočinitelja zbog bojazni da će nastaviti s činjenjem prekršaja zadržana su u prostorijama policije do otrježnjenja, četiri počinitelja su uhićena i uz optužne prijedloge dovedena nadležnim prekršajnim sudovima, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Od ukupnog broja prekršaja nasilja u obitelji pet je počinjeno u dane vikenda, a u njima je sudjelovalo šest počinitelja.
 
 

PROMET


Tijekom proteklog tjedna na prometnicama se dogodilo 29 prometnih nesreća i to 11 na području Siska, devet na području Kutine, pet na području Petrinje, tri na području Hrvatske Kostajnice i jedna na području Gvozda.  

Na području Sunje, Gline, Novske i Dvora prometne nesreće nisu zabilježene.

U deset nesreća šest osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede i to pet vozača osobnih automobila i jedan putnik u vozilu, dok je devet osoba lakše ozlijeđeno.

U 19 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

Pod utjecajem alkohola bio je jedan sudionik prometne nesreće na području Siska.

Prema danima u tjednu, najviše prometnih nesreća i to devet, dogodilo se petkom, zatim šest četvrtkom, četiri ponedjeljkom, po tri srijedom i nedjeljom, te po dvije utorkom i subotom.

U tri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja. Dvojica su naknadnim radom policije pronađena, dok se za jednim odbjeglim sudionikom još traga.

Najviše prometnih nesreća i to njih deset, dogodilo se zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku, zatim devet zbog nedržanja strane kretanja, po dvije zbog nepropisnog skretanja i pretjecanja i dr.

Proteklog vikenda na prometnicama se dogodilo 15 prometnih nesreća. U tri nesreće ozlijeđeno je šest osoba. Tri su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a tri su lakše ozlijeđene, dok je u 12 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke utvrđeno je 376 prometnih prekršaja. U 10 slučajeva vozači su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, evidentirano je 113 prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, u 11 slučajeva vozači su upravljali vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, u šest slučajeva upravljali su neregistriranim vozilima, 45 prekršaja počinjeno je nekorištenjem sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, a utvrđena su i dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, četiri prekršaja počinjena su korištenjem mobitela za vrijeme vožnje i dr. 
 
Provedena akcija u prometu
 
U srijedu, 28. srpnja, na području Postaje prometne policije Sisak provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor vozača bicikla, mopeda i motocikla.

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 11 prometnih prekršaja.

S obzirom da određeni broj vlasnika mopede preinačuje, odnosno otklanjaju tehničku blokadu krajnje brzine kretanja te potom razvijaju brzine znatno više od tvornički deklariranih i zakonom propisanih za tu kategoriju vozila, na izvanredni tehnički pregled upućeno je pet mopeda radi kontroliranja njihove krajnje brzine. Kod svih pet je utvrđena neispravnost u pogledu prekoračenja brzine u odnosu na najveću dopuštenu brzinu koja je upisana u prometnoj dozvoli, a kod jednog od njih tehničkim pregledom utvrđeno je da može razviti najveću brzinu od 70,3 km/h.
 
 

GRANICA

Proteklog tjedna na području ove policijske uprave nisu zabilježena   krijumčarenja roba i osoba, ilegalni prelasci niti druge povrede državne granice.
 
 


Stranica