Video: obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u mjestu Struga Banska

Komemorativna je svečanost počela mimohodom sudionika prema spomen obilježju poginulih redarstvenika gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas, 26. srpnja u Strugi Banskoj, uzduž ceste mimohodom prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima, započelo je obilježavanje 30. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, koji su branili Pounje od srpskog agresora.

Uz obitelji poginulih policajaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odala mnoga izaslanstva i to potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima – čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, policijskih uprava i policijskih postaja, predstavnicima specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, na čelu sa zapovjednicima Alenom Klabotom Matom Bilobrkom, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te predstavnici medija.



„Okupili smo se ovdje kako bismo još jednom odali počast ratnom herojstvu hrvatske policije. Trideseta je ovo, jubilarna, obljetnica događaja u kojem su sve maske pale i koji je na jezovit način pokazao dokle seže pomanjkanje ljudskosti, ako je zamračena mržnjom… A empatiju koju je Mile Blažević – Čađo izrazio svojim junaštvom kao protutežu ljudskom štitu nečovječnosti čini zadivljujuće. Unatoč tuzi koja je ostala, ulio je toliku potrebnu nadu u pobjedu ljudskosti nad svakom mogućom vrstom i dosegom crnila. Nakon šest sati agonije i sužanjstva izmučenim i ustrašenim zarobljenicima vratio je njihove živote, nauštrb vlastite sudbine…“ rekao je ministar.

„Osjećaje koje takav postupak izaziva u nama koji smo ostali, vama koji ste mu i svjedočili, nije moguće riječima izraziti, ali jedno je sigurno – ostaje vječna zahvala i duboko poštovanje prema Čađi, prema njegovom suborcu Željku Filipoviću koji ga je slijedio u vječnost, kao i ostaloj jedanaestorici hrvatskih redarstvenika u ovom kraju poginulih hrvatskih redarstvenika, prema svim policijskim službenicima i hrvatskim braniteljima čiji su životi prerano ugašeni diljem naše Hrvatske“ – zaključio je ministar.
 
Kako bi od zaborava sačuvali doprinos koji je policija imala u obrani i oslobađanju Domovine, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije, njih dvadesetero branitelja Domovinskog rata, umirovljeni i aktivni policijski službenici su organizirali 1. memorijalu utrku „Heroji hrvatskog Pounja“. Utrka je započela ispred Spomen obilježja Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici, a završila je ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u Strugi Banskoj gdje su paljenjem svijeće odali počast.
 
Izvedbom Himne policijske klape "Sveti Mihovil" upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije.

Kroz prigodnu povjesnicu sudionici svečanosti su detaljnije upoznati s herojskom pogibijom redarstvenika 26. srpnja 1991. kada su Banovina i Pounje bili poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena 'Žaoka' kada su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.

Program je bio popraćen skladbom koju je na violončelu izvela 12–godišnja Sara Kolar i recitacijom članice KUD-a „Pounjski pleter Marije Juranović. Molitvu za poginule redarstvenike vodio je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike 4. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“ iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje koju su bili pod budnim okom Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Novska.

Zahvaljujući njihovom nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju ovog herojskog dana, uručene su prigodne medalje, a ovi mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića - „Da se ne zaboravi…"

Stranica