Povodom Međunarodnog dana nestale djece u Dvoru održana preventivna akcija „Zdrav za 5“

Nova slikovnica MUP-a i Zaklade Amber Alert Europe osmišljena je kako bi djecu naučila važnim sigurnosnim savjetima kako ne bi nestala
 

Foto: PU sisačko-moslavačka

Na Međunarodni dan nestale djece, prisjećamo se djece koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okruženju svojih najmilijih. Ujedno se prisjećamo i djece koja, na žalost, nikada nisu pronađena.
 
Policijska uprava sisačko-moslavačka uz potporu Ravnateljstva policije i partnera, u sklopu multimodularnog projekta Zdrav za 5, u  Osnovnoj školi Dvor, provela je, povodom Međunarodnog dana nestale djece, paket preventivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece, promicanja prava djeteta, te sprječavanja nasilja, kao i drugih ugrožavajućih oblika ponašanja.

Program se održao u skladu sa Strategijom EU o pravima djeteta i Europskim jamstvom za djecu.

Tako je provedena, u suradnji s inicijativom Jumicar iz Zagreba, interaktivna radionica pod nazivom „Imam prava“, a u kojoj su, sukladno UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, djeca upoznata sa svojim pravima, a posebice o pravu na sigurnost. Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje zdravo i sigurno u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete bez iznimke!

U sklopu interaktivne radionice „Mala škola prve pomoći“, provedene u suradnji s Općinskim društvom Crvenog križa Dvor, djeca su imala priliku naučiti brojeve hitnih službi, te koga zvati u školi kada se netko ozlijedi.

Kroz interaktivnu radionicu „Mi smo vaši policajci – prijatelji – pomagači“ djeca su imala priliku upoznati se s radom policije te kroz druženje uvjeriti se kako policija uvijek brine o njihovoj sigurnosti. Također, djeci su se predstavili i vatrogasci, naglasivši da su i oni prijatelji djece i vode brigu o njihovoj sigurnosti.

U okviru zanimljive edukacije predstavljana je slikovnica „Zekina pustolovina u šumi“, izrađena od Amber Alert Europe Zaklade povodom Međunarodnog dana nestale djece, a  pomoću koje su djeca naučila važna pravila:
 
  • Uvijek vjeruj svojim instinktima. Ako se ne osjećaš dobro, nemoj to činiti.
  • Nikad ne idi sam/sama. Sigurnije je ići zajedno.
  • Ne nalazi se s nekim koga ne poznaješ ili ne očekuješ.
  • Ako se izgubiš zatraži pomoć drugih roditelja.
  • Nauči pamtiti okolinu. Tako ćeš lakše pronaći put natrag.
  • Ne dijelite osobne podatke i fotografije s nepoznatim osobama u virtualnom svijetu.

Slikovnica je dostupna za preuzimanje na poveznici: "Zekina pustolovina u Šumi"

Održan je i radni sastanak - Međuresorna suradnja timova na lokalnoj razini na temu „Sprječavanje nasilja među djecom i promicanja zdravih stilova života“ sukladno Sporazumu o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini, a na kojem su sudjelovali predstavnici školstva, zdravstva, sustava socijalne skrbi, kao i predstavnici lokalne samouprave. Cilj radnog sastanka bio je iznalaženje praktičnih rješenja u prevenciji vršnjačkog nasilja, te promicanje zdravih i sigurnih stilova života djece, pri čemu je jednoglasno zaključeno kako se svi zajedno trebamo angažirati u provedbi kvalitetnih preventivnih projekata od najranije dobi kako bi se  djeca osjećala zaštićeno i sigurno.

Za roditelje učenika OŠ Dvor održan je roditeljski sastanak na temu: „Sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja“.

Stranica