U Strukovnoj školi Sisak održane preventivne aktivnosti iz projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ - grafiti su umjetnost, ne vandalizam

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. studenoga, jučer 15. studenoga u Strukovnoj školi Sisak u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke uz potporu Ravnateljstva policije i partnera, Agencije „Art Hill“, u sklopu projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ provedene su preventivne aktivnosti „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“.
 
Interaktivnom radionicom „Budi navijač, a ne razbijač“ s naglaskom na sprječavanje govora mržnje u društvu, poglavito na sportskim natjecanjima, policijski službenici za prevenciju Ravnateljstva policije su budućim WEB dizajnerima pojasnili razliku između grafita kao umjetnosti i vandalskog čina.

Nakon toga su učenici pod vodstvom poznatog grafitera Matije Vnučeca  u interaktivnoj radionici pod nazivom „Grafiti mogu biti umjetnost, a ne vandalsko ponašanje“, udružili svoje kreativne snage i uspješno savladali osnovne tehnike crtanja te stekli osnove pravilnog rukovanja različitim bojama i sprejevima. Rezultat njihova zajedničkog rada je grafit s porukom "ZAJEDNO" koju žele podijeliti s građanima Grada Siska, istovremeno poštujući svoju okolinu.

Projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“ pomaže u razbijanju stigme povezane s grafitima. Promicanjem grafita kao zakonitog umjetničkog izražaja, navedeni preventivni projekt doprinosi mijenjanju percepcije javnosti i institucija o ovoj formi izražavanja, a uključivanjem policijskih službenika za prevenciju u interaktivnu radionicu ostvaruje sinergiju između mladih i državnih institucija te pomaže u uspostavi komunikacije, smanjenju nesporazuma i jačanju obostranog povjerenja.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica