​Nina i Fran: Mi smo ostvarili svoje snove, zašto ne bi i ti?

Prijavi se na natječaj i postani i ti dio Policijske uprave sisačko-moslavačke

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
San većine dječaka je da jednog dana postanu policajci, pa tako je bio i moj“ bila je rečenica s kojom je naš Fran započeo razgovor. „Po završetku srednje škole nije bilo upitno što ću dalje jer je moj dječački san još uvijek živio u meni te sam odlučio upisati prekvalifikaciju za zanimanje policajac. Kao mali, divio sam se policijskoj odori, opremi, vozilima, no kada odrasteš shvatiš da nije stvar u odori i vozilu već u onome što taj posao donosi, a to je osjećaj sreće i ponosa kada napraviš nešto dobro za svoju zajednicu“, sa smiješkom nam govori Fran koji je trenutno zaposlen u Policijskoj postaji Petrinja gdje radi na poslovima temeljne policije.

Njegova tri godine mlađa kolegica Nina također nije previše dvojila čime se želi baviti u životu stoga je nakon završene dvije godine srednje škole za modnog tehničara upisala III. razred Policijske škole „Josip Jović“ za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka.

Kako kaže Nina: ''To je bila želja od malena. Oduvijek sam znala da jednog dana želim postati policajaka''. Istaknula je kako je humanost i zanimljivost ovog posla ono što ju je privuklo, a da je vrijeme provedeno na akademiji pozitivno utjecalo na nju jer je naučila što je to disciplina i timski rad te je stekla neke navike koje ne primjenjuje samo u poslovnom, već i u privatnom životu. „Za one koji žele napredovati, ta mogućnost postoji, a isto tako postoji i mogućnost daljnjeg školovanja na Visokoj policijskoj školi. I sama bi jednog dana željela upisati fakultet i nastaviti svoj osobni razvoj te možda jednog dana raditi na poslovima kriminalističke policije“ istaknula je Nina.

Za razliku od Nine, Fran je završio Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te je na akademiji proveo devet mjeseci, a dva mjeseca je obavljao praksu u policijskoj postaji. Oboje su tijekom školovanja imali osiguran smještaj, prehranu, sportsku opremu, udžbenike i školski pribor, a dobivali su i mjesečnu stipendiju. Polaznici imaju mogućnost baviti se sportom, a oni koji su glazbeno nadareni imaju mogućnost sudjelovati u radu policijskog zbora i tamburaškog orkestra. „Početak je, kao i svaki bio težak no tamo nisi nikako sam. Puno mi je značila podrška kolega te smo jedni druge gurali naprijed. Timski duh i atmosfera bili su toliko jaki da je prilagodba trajala jako kratko te se brzo osjećaš baš kao kod kuće“, ispričao nam je Fran. Osim predavanja, sporta i samoobrane, njima ali i većini polaznika, policijsko naoružanje i gađanje bili su najzanimljiviji dio. 

Nina ističe kako joj je vrijeme provedeno na školovanju ostalo u lijepom sjećanju jer je tamo upoznala, kako kaže, puno dobrih ljudi i stvorila prijateljstva koja će trajati još godinama.

I Nina i Fran trenutno rade na poslovima temeljne policije i oboje smatraju kako trebaju još neko vrijeme provesti na tim poslovima kako bi se usavršili i vidjeli koja linija rada ih privlači.


 
Tijekom školovanja polaznici uče zakonske propise i kako postupati u različitim situacijama - od događaja narušavanja javnog reda i mira, nasilja u obitelji, prometnih nesreća, zaštite državne granice do postupanja u slučaju počinjenja kaznenih djela. Osim što prolaze teorijsku obuku, polaznici prolaze i praktični dio nastave koji se sastoji od borilačkih vještina, tehnika samoobrane i privođenja te rukovanja vatrenim oružjem. Na taj način stječu znanja o svim linijama rada, a onda se, nakon rasporeda na radna mjesta, dalje stručno usavršavaju, ovisno o poslu koji obavljaju.

Nina i Fran nisu niti u jednom trenutku požalili što su se odlučili postati policijski službenici te svim mladima, koji imaju sklonosti pomagati drugima i brinuti o sigurnosti zajednice, poručuju da upišu Policijsku akademiju i pridruže se našoj plavoj odori. Mi smo ostvarili svoje snove, zašto ne bi i ti? "
 
Više informacija o školovanju i upisima pogledajte na poveznici Prijavi se na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova i postani policajac / policajka! 

Ne oklijevajte, donesite odluku na vrijeme i pridružite nam se.
Čekamo vas!
 

Pisane vijesti