Policija i dalje sprječava krijumčarenje stranih državljana

Foto: ilustracija
 
Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u četvrtak, 16. svibnja na lekeničkom području spriječili krijumčarenje stranih državljana.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.
Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.
Zbog navedenog kaznenog djela protiv njih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Idućeg dana, 17. svibnja, na glinskom području policijski su službenici zaustavili teretno vozilo iz kojeg su se po zaustavljanju vozač i suvozač (obojica državljana Sudana) dali u bijeg, ali su ubrzo pronađeni i uhićeni. 
 
Kriminalističkim istraživanjima je utvrđeno da su osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta na vozilu na koje su stavili i nepripadajuće registarske pločice. 
 
I u ovom slučaju, svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma i kaznenog djela Krivotvorenje isprave, osumnjičeni su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon