Najava: 33. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Pozivamo Vas da nam se pridružite na obilježavanju ove obljetnice

Foto: PU sisačko-moslavačka
 
Podsjetimo se - tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod.

Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim, istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji. Stoga je 26. lipnja 1991. godine, napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4:40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tada je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom koji je, zajedno s ostalim braniteljima, postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.


Obilježavanje 33. obljetnice bit će održano prema sljedećem programu:
 
8:15 - Polaganje vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu

9:00 - Mimohod predvođen ratnim zastavama od Spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza”

9:15 - Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza"

9:35 - Svečani program i ceremonija podizanja hrvatske zastave uz padobranski skok pripadnika ATJ Lučko

11:00 - Sveta misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini

Napomena: Ceremonija podizanja zastave i padobranski skok ovisit će o vremenskim uvjetima.
                   U slučaju loših vremenskih uvjeta, svečani program održat će se u Hrvatskom domu u Glini.
 
Pozivamo Vas da nam se pridružite na obilježavanju ove obljetnice.

Najave | Društvo i zajednica