Započela je sezona grijanja - provjerite dimnjake i bojlere

Slika PU_SiM/Vijesti/2017/Nove ilustracije/Pozar krova.jpg

Foto:  Ilustracija

Tijekom sezone grijanja često zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala, što za posljedicu ima velike materijalne štete, ali i ugrožavanje ljudskih života.

 

 

Kako bi spriječili ovakve nepoželjne posljedice i svoje domove pred ove zimske dane učinili sigurnijima, dajemo nekoliko korisnih savjeta:

  • preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar, odnosno ovlaštena i odgovorna stručna osoba i to najmanje jednom godišnje
  • izvanredni pregled dimnjaka provodite prilikom svake promjene goriva ili uređaja za loženje
  • plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte i to kod ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva
  • prilikom korištenja peći ili kamina, vodite računa o okruženju sigurnom od požara (skloniti lakozapaljive stvari)
  • redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonice ili kotlovnice
  • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali
  • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga ne bacajte vrući pepeo u kontejnere za smeće, kante, vreće ili druga odlagališta na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara:

  • ukoliko dimnjak dobro „ne vuče“
  • ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega
  • kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, odnosno vlaže, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova
  • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi i takav problem može biti povezan s dimnjakom.


Pisane vijesti