VIDEO: Obilježena 29. obljetnica pogibije redarstvenika u Strugi Banskoj

  • Slika /PU_SiM/Struga Banska 2019/Naslovna - struga.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Komemorativna je svečanost počela mimohodom sudionika prema spomen obilježju poginulih redarstvenika gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas, 26. srpnja, uzduž ceste mimohodom prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima, započelo je obilježavanje 29. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, koji su branili Pounje od srpskog agresora.

Uz obitelji poginulih policajaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odala mnoga izaslanstva: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra Hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak, umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Sačić, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima – čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, policijskih uprava i policijskih postaja, predstavnici Antiterorističke jedinice Lučko na čelu sa zapovjednikom Matom Bilobrkom, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici medija.



Struga Banska jedan je od najdojmljivijih, no ujedno i najtužnijih trenutaka Domovinskog rata. Ovdje se zbio događaj jedinstven i neusporediv koji u sebi nosi svu snagu brige pojedinca za drugog i oslikava svu njegovu ljubav za domovinu. Upravo zbog toga izuzetno mi je drago da smo i u ovim današnjim, izvanrednim okolnostima, u kojima se svijet stubokom mijenja uspjeli pronaći načina i okupiti se kako bismo na primjeren i dostojanstven način odali počast ulozi hrvatske policije na ovom mjestu pred 29. godina, kako bismo iskazali naše iskreno i duboko poštovanje sisačko-moslavačkim i zagrebačkih policijskim službenicima čiji su životi zaustavljeni ovdje u vašem kraju“.
No prije svega ostaloga ovdje ćemo uvijek i zauvijek prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću Čađi i njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovom nesebičnom i smionom naumu...Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresora -  zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici. Bio je to prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg…“ nastavio je ministar
Dopustite mi da na ovom mjestu povučem kratku paralelu s današnjim okolnostima življenja. Reći ću samo da se danas od svih nas ne traže takvi ekstremi. Baš naprotiv. Minimum pažnje i svijesti o dobru drugih, poznatih i nepoznatih ljudi, maksimum je koji se od nas traži. I zato, brinimo jedni o drugima požrtvovno i suosjećajno, kako su to za vrijeme rata činili i hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji, bez čije empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge, ne bi bilo niti slobode za sve nas i naše buduće generacije“ – zaključio je ministar.

Na središnjoj svečanosti podignuta je hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije.

Kroz prigodnu povjesnicu sudionici svečanosti su detaljnije upoznati s herojskom pogibijom redarstvenika 26. srpnja 1991. kada su Banovina i Pounje bili poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena 'Žaoka' kada su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.
Cijeli program bio je popraćen pjesmom članica KUD-a „Pounjski pleter“, policijske klape „Sv. Mihovil“ i solista Mate Grgata, a molitvu za poginule redarstvenike vodio je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij.
Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica, sudionike 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog pounja“, koju su bili pod budnim okom Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska. Zahvaljujući njihovom nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju ovog herojskog dana, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, uručili su prigodne medalje te dvije plakete, a ovi mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića - „Da se ne zaboravi…"

Stranica