Obilježena 18. obljetnica pogibije policajaca u Strugi Banskoj

Slika pu_sim/vijesti/sisak01.jpg

Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, a u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke i Općine Dvor, jučer, 26. srpnja u Strugi Banskoj tradicionalno je obilježena obljetnica pogibije desetorice hrvatskih policajaca i početka oružanog otpora srpskom agresoru na području općine Dvor.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, a u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke i Općine Dvor, jučer, 26. srpnja u Strugi Banskoj tradicionalno je obilježena obljetnica pogibije desetorice hrvatskih policajaca i početka oružanog otpora srpskom agresoru na području općine Dvor.

Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja na tragične događaje koji su se na tom prostoru dogodili 26. srpnja 1991. godine kada je deset hrvatskih policajaca, osmorica iz Policijske uprave zagrebačke i dvojica iz Policijske uprave sisačko-moslavačke, pružajući otpor velikosrpskom agresoru položilo svoje živote na oltar Domovine Hrvatske.

U Strugi Banskoj poginuli su naši kolege policajci: Mile Blažević – Čađo, Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Obilježavanju ove obljetnice, uz mještane Struge Banske te članove obitelji poginulih hrvatskih policajaca i mještana, bili su nazočni: saborska zastupnica Ivanka Roksandić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Marijan Benko, izaslanik glavnog ravnatelja policije Tomislav Iličić, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš kao izaslanik županice, izaslanstvo PU zagrebačke koje je predvodio načelnik sektora za granicu Dubravko Teur, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić s načelnicima svih odjela i policijskih postaja, vojni i policijski kapelan Milenko Majić te predstavnici Općine Dvor, Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici medija.

Prigodnu Službu riječi održao je kapelan Majić, dok su, prisjećajući se tragičnih događaja na tom području, predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš i savjetnik ministra Marijan Benko u svojim govorima istaknuli važnost obilježavanja ovakvih obljetnica, ponajprije radi odavanja počasti i zahvalnosti poginulim braniteljima ovoga mjesta, ali i svima poginulima u Domovinskom ratu, koji su za stvaranje Lijepe Naše dali ono najvrednije što su imali, svoje živote. Također su istaknuli kako nas bol koju su policajci i mještani tog tragičnog dana proživljavali, ali i junačka hrabrost koju su iskazali, sve obvezuje da svakodnevno širimo istinu o Domovinskom ratu, jer je poznavanje naše povijesti najčvršći jamac da se ovakve tragedije više nikada neće ponoviti.

Savjetnik Benko posebno je istaknuo veliku važnost i ulogu policije u stvaranju hrvatske države, što dokazuje i pogibija naših kolega u Strugi Banskoj te naglasio ponos što smo se s velikom tugom, ali i zahvalnošću prisjetili hrabrih kolega koji više nikada neće biti s nama, ali su zbog svoje žrtve i hrabrih djela trajno urezani u naša sjećanja.



Stranica