O nama

Slika /PU_SiM/zupa_sm_postaje.png

Policijska uprava sisačko-moslavačka svojim djelokrugom nadležnosti pokriva prostor Sisačko-moslavačke županije. Ustrojena je 1. srpnja 1993. godine spajanjem Policijske uprave Sisak i Policijske uprave Kutina, a 14. kolovoza 1997. godine iz ustroja Policijske uprave sisačko-moslavačke izdvojene su Policijska postaja Vojnić i Policijska ispostava Lasinja koje su pripojene Policijskoj upravi karlovačkoj te Policijska postaja Ivanić-Grad koja je pripojena Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Obzirom da je oko 52% Županije gotovo pune četiri godine tijekom Domovinskog rata bilo privremeno okupirano i da je kroz sastav Policijske uprave sisačko-moslavačke od 1991. godine pa sve do danas prošlo više od 6 000 što aktivnih, što pričuvnih pripadnika policije, ono što je posebno bitno za naglasiti je njihov doprinos u očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. O tome najbolje govore žrtve – stradalnici Domovinskog rata: 95 poginulih, tri nestala i više od tisuću ranjenih, ozlijeđenih i oboljelih pripadnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Policajci Sisačko-moslavačke uprave branili su i oslobađali teritorij Republike Hrvatske na brojnim bojišnicama i izvan svoje uprave, sudjelujući u gotovo svim značajnijim ratnim djelovanjima, pa tako i u vojno redarstvenim akcijama "Bljesak", "Oluja" i drugim.
Ova Policijska uprava u svojoj nadležnosti ima ustrojeno ukupno deset policijskih postaja: Sisak, Kutina, Petrinja, Novska, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina, Gvozd, Sunja te postaja prometne policije u Kutini.


Sjedište Policijske uprave sisačko-moslavačke nalazi se u Sisku, Ulica Ante Kovačića 10

Telefon: +385 44 560 111
Telefaks: +385 44 560 280
E-mail: sisacko-moslavacka@policija.hr


Radom Policijske uprave sisačko-moslavačke upravlja načelnik Luka Pešut, struč. spec. crim.
 

Glasnogovornik Policijske uprave je Dario Kačmarčik
Policijska službenica za odnose s javnošću je Maja Filipović
Telefon: +385 44 560 104; 560 128
Telefaks: +385 44 560 281
 

U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj djeluju: