Pronađen nasad indijske konoplje

Slika PU_SiM/vijesti/konoplja_mup.jpg

U srijedu, 5. kolovoza, oko 20 sati, policijski službenici Interventne jedinice policije Sisak prilikom provođenja zasjede na području Općine Gvozd…

Policijski službenici Odsjeka kriminaliteta droga Policijske uprave sisačko-moslavačke, u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Gvozd proveli su kriminalističku obradu nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom s prijavljenim prebivalištem na području Zagreba i neprijavljenim boravištem na području Gvozda, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, izbjegavanja carinskog nadzora i nezakonitog lova.

U srijedu, 5. kolovoza, oko 20 sati, policijski službenici Interventne jedinice policije Sisak prilikom provođenja zasjede na području Općine Gvozd, u predjelu lovišta vlasništvo lovačkog društva s područja Topuskog, u polju zasađenom stabljikama indijske konoplje zatekli su osumnjičenog 49-godišnjaka. Istoga su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga uhitili i doveli u prostorije Policijske postaje Gvozd na daljnju obradu.
Obavljenim očevidom na mjestu događaja utvrđeno je da je osumnjičeni na navedenom polju zasadio i uzgojio 32 stabljike indijske konoplje visine od jednog do dva metra. Od ukupno zasađenih stabljika, 28 je pronađeno na samom nasadu, dok su četiri odrezane stabljike, kao i jedna lovačka puška s optičkim ciljnikom i četiri komada pripadajućeg streljiva, od kojih se jedno streljivo nalazilo u cijevi, pronađeni sakriveni u neposrednoj blizini navedenog nasada. Kriminalističkom obradom je utvrđeno kako je osumnjičeni pušku na navedenom mjestu sakrio neposredno prije svog dolaska u nasad indijske konoplje.
Narednog dana, 6. kolovoza, temeljem naloga Županijskog suda u Sisku izvršena je pretraga kuće u kojoj osumnjičeni neprijavljeno boravi sa svojom majkom,  a kojom su prilikom pronađena dva paketića i jedna PVC vrećica ispunjeni marihuanom te sedam tableta „normabel“ koje se nalaze na popisu opojnih droga i psihotropnih tvari. Također je pretragom pronađeno 70 kutija cigareta s nadzornim markicama Bosne i Hercegovine, za koje je utvrđeno da ih je osumnjičeni  izbjegavajući mjere carinskog nadzora nezakonito unio u Republiku Hrvatsku.
Pronađene stabljike indijske konoplje, puška i streljivo te cigarete oduzeti su te je za tablete i jedan od paketića marihuane utvrđeno da ih je nezakonito posjedovao 30-godišnji hrvatski državljanin, koji neprijavljeno boravi na području Gvozda u obiteljskoj kući s osumnjičenim, zbog čega je isti poradi zlouporabe opojnih droga kazneno i prekršajno prijavljen.
      
Osumnjičeni 49-godišnjak je uz kaznenu prijavu 6. kolovoza doveden istražnom sucu Županijskog suda u Sisku, koji mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje od 48 sati.
Protiv istoga je također podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga i Zakona o oružju te je Carinarnici Zagreb proslijeđena obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o posebnom porezu na duhanske prerađevine.


 

Stranica