Tiskovna konferencija

Pregled događaja za period od 17. do 24. 08. 2009. godine



Pregled događaja za period od 17. do 24. 08. 2009. godine

KRIMINALITET
           
U vremenu od 17. do 24. kolovoza 2009. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 61-o kazneno djelo od kojih je 27 počinjeno od strane nepoznatih počinitelja.
Najviše kaznenih djela i to njih 19, zabilježeno je na području Kutine, na području Siska zabilježeno je 16 kaznenih djela, na području Novske osam, na području Petrinje, Dvora i Hrvatske Kostajnice po četiri, na području Sunje tri,  na području Gvozda dva, a na području Gline jedno kazneno djelo.
Zabilježeno je 19 krađa, 12 prijetnji, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, po četiri teške krađe i izbjegavanja carinskog nadzora, tri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osuda, po dvije teške tjelesne ozljede, prijevare, nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenja isprava te po jedno kazneno djelo protuzakonitog lova, tjelesne ozljede, nedozvoljene trgovine, nasilničkog ponašanja i zlouporabe opojnih droga.
Od ukupnog broja kaznenih djela tijekom vikenda zabilježeno je 29 kaznenih djela, od kojih je 13 počinjeno od strane nepoznatih počinitelja.
     
JAVNI RED I MIR

Zabilježena su ukupno 22 narušavanja javnog reda i mira, devet na području Kutine, pet na području Siska, dva na području Gline te po jedno na području Sunje, Novske, Petrinje, Gvozda, Dvora i Hrvatske Kostajnice.
U narušavanju javnog reda i mira sudjelovala su 42 počinitelja, od kojih 11 pod vidnim utjecajem alkohola.
U devet slučajeva javni je red i mir narušen vikom i svađom, a u osam slučajeva fizičkim sukobom. Zabilježena su i četiri slučaja glasne reprodukcije glazbe te jedan slučaj  vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti.
Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda javni red i mir narušen  je 14 puta.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Policija je postupala u 16 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, osam na području Kutine, četiri na području Siska, dva na području Gvozda te po jedno na području Sunje i Petrinje.
U ovim događajima sudjelovala su 23 počinitelja, od kojih su tri uhićena i dovedena na prekršajni sud, tri su zadržana u policijskoj postaji, a također tri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje.
Tijekom vikenda zabilježeno je sedam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo deset počinitelja.

PROMET
 
Na prometnicama su se dogodile 33 prometne nesreće od kojih 13 na području Kutine, sedam na području Siska, šest na području Novske, četiri na području Petrinje, dva na području Gline te jedna na području Hrvatske Kostajnice. Na području Gvozda, Sunje i Dvora nisu zabilježene prometne nesreće.
U osam nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno. U 25 nesreća nastala je samo materijalna šteta.
U pet prometnih nesreća sudjelovali su biciklisti, a u njima su dva biciklista lakše ozlijeđena. U jednoj nesreći je lakše ozlijeđen vozač motocikla.
U deset prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost sudionika.
Zabilježena su četiri bijega s mjesta nesreće, a sva četiri vozača su naknadno otkrivena.
Najviše prometnih nesreća – 11 - dogodilo se zbog brzine neprilagođene uvjetima na kolniku, osam nesreća se dogodilo zbog nedržanja strane kretanja, dvije zbog nepoštivanja prednosti prolaza.
Od ukupnog broja prometnih nesreća tijekom vikenda dogodilo se 14 prometnih nesreća.
U petak, 21. kolovoza od 17 do 22 sata na području Siska, Kutine, Petrinje i Novske provedena je preventivno – represivna akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila. Tijekom akcije utvrđeno je 128 prometnih prekršaja, od kojih 100 ciljanih.
 
GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja preko državne granice u kojima su sudjelovala tri državljana BiH te po jedan državljanin Švicarske i Hrvatske, a koji su pokušali preko granice prokrijumčariti 270 kutija cigareta te 11 staklenih kutija za cvjetne aranžmane.
Nisu zabilježene povrede niti ilegalni prelasci državne granice.

Stranica