Tiskovna konferencija

U razdoblju od 12. do 18. listopada na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 75 kaznenih djela

Pregled događaja za razdoblje od 12. do 18. listopada 2009. godine


KRIMINALITET

U razdoblju od 12. do 18. listopada na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 75 kaznenih djela, od kojih su 45 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 29 počinjeno je na području Siska, potom 19 na području Kutine, 12 na području Novske, pet na području Gline, četiri na području Petrinje, po dva na području Dvora i Gvozda te po jedno na području Sunje i Hrvatske Kostajnice.

Zabilježene su 33 krađe, 13 prijetnji, devet uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, tri teške krađe, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, utaje i prijevare te po jedno teško ubojstvo, zlouporaba opojnih droga, nasilničko ponašanje u obitelji, teška tjelesna ozljeda u pokušaju, tjelesna ozljeda, izbjegavanje carinskog nadzora i teška tjelesna ozljeda.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 25 kaznenih djela, od kojih su 17 djela počinili nepoznati počinitelji.

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 15 narušavanja javnog reda i mira i to pet na području Siska, tri na području Kutine, po dva na području Sunje i Novske te po jedno na području Petrinje, Gline i Dvora, dok na području Gvozda i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju su sudjelovala 23 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a pet počinitelja zadržano je u policijskoj postaji.

U 8 slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u pet fizičkim sukobom te u tri slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda evidentirano je 11 narušavanja, za što je prijavljeno 18 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 23 slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po osam slučajeva na području Siska i Kutine, u tri slučaja na području Petrinje, dva na području Novske te u po jednom slučaju na području Sunje i Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji. 

U ovim događajima sudjelovalo je 27 počinitelja, od kojih je deset uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, pet počinitelja je zadržano u policijskoj postaji, dok su trojica temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje. 

Tijekom vikenda zabilježeno je šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo sedam počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 45 prometnih nesreća od kojih 22 na području Siska, deset na području Kutine, osam na području Petrinje, četiri na području Novske te jedna na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline, Gvozda, Dvora i Sunje nisu evidentirane prometne nesreće. 

Od navedenog broja nesreća evidentirano je osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobile teške, a osam osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 37 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.   

U sedam prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađeno pet počinitelja, dok se za preostalim počiniteljima i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to 14 dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom deset zbog nedržanja strane kretanja, četiri zbog nepropisnog skretanja itd.             

U 14 prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to šest na području Kutine, četiri na području Siska te po dvije na području Petrinje i Novske. 

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 17 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama tri su osobe lakše ozlijeđene, dok je u 15 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Planirane akcije u prometu

- U petak, 23. listopada, u vremenu od 17 do 21 sat, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na nadzor prometovanja neregistriranih vozila i vozila kojima je istekao rok važenja prometne dozvole.

- U nedjelju, 25. listopada, u vremenu od 14 do 18 sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na smanjenje brzina i poštivanje najviših dozvoljenih brzina.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježen je jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice počinjen od strane jednog državljanina Slovenije.

Tom je prilikom isti pokušao prokrijumčariti 804 kutije cigareta.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani slučajevi nezakonitih prelazaka niti povreda državne granice.

 


Stranica