Pregled događaja za protekli tjedan

U razdoblju od 9. do 15. studenog na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 83 kaznena djela, od kojih su 33 djela počinili nepoznati počinitelji.


KRIMINALITET

U razdoblju od 9. do 15. studenog na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 83 kaznena djela, od kojih su 33 djela počinili nepoznati počinitelji.
Najviše kaznenih djela i to 30 počinjeno je na području Siska, potom 18 na području Kutine, deset na području Petrinje, po šest na području Novske i Hrvatske Kostajnice, po pet na području Gline i Sunje, dva na području Dvora te jedno kazneno djelo na području Gvozda.
 Zabilježene su 24 krađe, 16 prijetnji, devet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, osam teških krađa, šest uništenja i oštećenja tuđe stvari, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe opojnih droga, zapuštanja i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, povrede dužnosti uzdržavanja i samovlasti te po jedna utaja, pronevjera, protuzakoniti lov, krivotvorenje novca, zlouporaba položaja i ovlasti, nasilničko ponašanje u obitelji, krivotvorenje isprave, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda u pokušaju i izbjegavanje carinskog nadzora.     
Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 30 kaznenih djela, od kojih su 16 djela počinili nepoznati počinitelji.   

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 26 narušavanja javnog reda i mira i to osam na području Siska, sedam  na području Kutine, četiri na području Petrinje, po tri na području Sunje i Novske te jedno na području Gline, dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.
U narušavanju su sudjelovala 44 počinitelja, od kojih je 14 bilo pod utjecajem alkohola, a šest počinitelja je zadržano u policijskoj postaji. Temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama jedan je počinitelj prevezen na bolničko liječenje.
U 14 slučajeva javni red i mir narušen fizičkim sukobom, a u osam slučajeva svađom i vikom. Zabilježena su i tri slučaja omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti te po jedan slučaj držanja životinja bez nadzora te vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana na javnom mjestu.
Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je  evidentirano 13 narušavanja, za što je prijavljeno 20 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 17 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega  pet slučajeva na području Kutine, četiri na području Siska te po  dva slučaja na području Sunje, Novske, Petrinje i Gline,  dok na području Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.
U ovim događajima sudjelovala su 24 počinitelja, od kojih je osam uhićeno i uz optužne prijedloge dovedeno na prekršajni sud, dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezena na bolničko liječenje, a jedan počinitelj je zadržan u policijskoj postaji.
Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo šest počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 35 prometnih nesreća od kojih 14 na području Siska, sedam na području Kutine, pet na području Novske, četiri na području Petrinje, po dvije na području Sunje i Hrvatske Kostajnice te jedna na području Gvozda, dok na području Gline i Dvora nisu evidentirane prometne nesreće.
U sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama tri osobe su teško, a devet osoba  je lakše ozlijeđeno. U 28 prometnih nesreće nastala je samo materijalna šteta.   
U pet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su  naknadnim radom pronađena dva počinitelja, dok se za preostalim počiniteljima i dalje traga.
Najviše prometnih nesreća i to 12 dogodilo se zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku, a po sedam zbog nepoštivanja prednosti prolaska i nepropisnog obilaženja.
U deset prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u četiri na području Siska, po dvije na području Novske i Petrinje te po jedna na području Kutine i Sunje.
Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 17 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama pet osoba je lakše ozlijeđeno, a u 14 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.       
Planirana akcija u prometu
U petak, 20. studenog od 11 do 17 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija nadzora prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjenih od strane dva državljana Hrvatske te po jednog državljanina Slovenije, Njemačke i Austrije.
Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 50 kutija cigareta, 10 kilograma stočne hrane, 18 kilograma mesa i nož tzv. skakavac.
Zabilježena su dva slučaja nezakonitog prelaska državne granice.

Stranica