Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 7. do 13. prosinca na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 81 kazneno djelo

Pregled događaja za protekli tjedan       

KRIMINALITET

U razdoblju od 7. do 13. prosinca na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 81 kazneno djelo, od kojih su 27 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 20 na području Kutine, 11 na području Hrvatske Kostajnice, sedam na području Petrinje, šest na području Gline, četiri na području Novske, tri na području Sunje, dva na području Dvora te jedno na području Gvozda.

Zabilježeno je 20 krađa, 13 prijetnji, 11 teških krađa, sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari, šest izbjegavanja carinskog nadzora, po tri prijevare, nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe opojnih droga, nasilnička ponašanja u obitelji, povrede dužnosti uzdržavanja i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedno zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, krivotvorenje novca, tjelesna ozljeda, utaja, samovlast i nedozvoljena trgovina.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 34 djela, od kojih su 17 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 19 narušavanja javnog reda i mira i to sedam na području Siska, po tri na području Sunje i Kutine, po dva na području Petrinje i Gline te po jedno na području Novske i Gvozda, dok na području Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 37 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.

U sedam slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u šest slučajeva svađom i vikom, u po dva slučaja preglasnim puštanjem glazbe, držanjem životinja bez nadzora i neovlaštenim pucanjem na javnom mjestu te u po jednom slučaju vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti i lažnim predstavljanjem.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano 11 narušavanja, za što su prijavljena 24 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 22 slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po šest slučajeva na području Siska i Petrinje, u pet na području Kutine, u tri na području Novske te u po jednom slučaju na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Sunje, Gline i Dvora nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je 30 počinitelja, od kojih je 11 uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, jedan počinitelj je zadržan u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo 14 počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 49 prometnih nesreća od kojih 25 na području Siska, devet na području Novske, šest na području Petrinje, četiri na području Hrvatske Kostajnice, po dvije na području Kutine i Gvozda te jedna na području Sunje, dok na području Gline i Dvora nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe smrtno stradale, potom je evidentirano 12 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe teško, a deset osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 35 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

U šest prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađen jedan počinitelj, dok se za preostalim počiniteljima i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to 20 dogodilo se zbog nepropisne brzine kretanja, potom po sedam nesreća zbog nedržanja potrebnog razmaka između vozila te radnji vozilom u prometu, šest zbog neustupanja prednosti prolaska itd.

U 11 prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u četiri prometne nesreće na području Siska, tri na području Novske, u dvije na području Petrinje te u po jednoj nesreći na području Hrvatske Kostajnice i Kutine. Najveća koncentracija alkohola u prometnim nesrećama bila je 3,82 g/kg izmjerena na području Siska kod vozača osobnog automobila.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 22 nesreće dogodile su se u dane vikenda. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, dok su u šest nesreća s ozlijeđenim osobama dvije osobe zadobile teške, a četiri osobe lakše tjelesne ozljede. U 14 nesreća nastala je samo materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

Sa subote na nedjelju, 19./20. prosinca u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija „Noć bez alkohola“.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je 10 slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane osam državljana Hrvatske i tri državljana Bosne i Hercegovine.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 876 kutija cigareta, 330 tableta lijeka s popisa opojnih droga i 3 kg mesa.

U navedenom vremenskom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica