Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 28. prosinca 2009. do 3. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 81 kazneno djelo

Pregled događaja za protekli tjedan       

KRIMINALITET

U razdoblju od 28. prosinca 2009. do 3. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 81 kazneno djelo, od kojih su 36 djela počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 35 počinjeno je na području Siska, potom 17 na području Kutine, devet na području Petrinje, sedam na području Hrvatske Kostajnice, šest na području Novske, tri na području Gvozda te po dva na području Gline i Dvora, dok na području Sunje kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 19 krađa, 17 uništenja i oštećenja tuđe stvari, 16 prijetnji, šest teških krađa, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri izbjegavanja carinskog nadzora, tri zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, po dvije teške tjelesne ozljede i krivotvorenje isprava te po jedno razbojništvo, bludne radnje, samovlast, prijevara, nasilničko ponašanje u obitelji, tjelesna ozljeda i utaja.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom produženog vikenda zabilježena su 32, od kojih su 15 djela počinili nepoznati počinitelji.

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno deset narušavanja javnog reda i mira i to pet na području Siska, po dva na području Novske i Petrinje te jedno na području Gline, dok na području Sunje, Kutine, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 12 počinitelja, od kojih je sedam bilo pod utjecajem alkohola, a jedan počinitelj zadržan je u policijskoj postaji.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom te u po dva slučaja fizičkim sukobom, omalovažavanjem policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti i omalovažavanjem moralnih osjećaja građana.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom produženog vikenda evidentirana su tri narušavanja, za što su prijavljena i tri počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Ukupno je tijekom proteklog tjedna policija postupala u 25 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u deset slučajeva na području Siska, devet na području Kutine, četiri na području Petrinje te u po jednom slučaju na području Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Novske, Dvora i Gvozda nisu evidentirani slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima sudjelovalo je 35 počinitelja, od kojih je 15 uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, četiri počinitelja zadržana su u policijskoj postaji, a dva su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

Tijekom produženog vikenda zabilježeno je 16 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima su sudjelovala 22 počinitelja.

PROMET

Na prometnicama su se dogodile 32 prometne nesreće od kojih po 13 na području Siska i Kutine, po dvije na području Hrvatske Kostajnice i Petrinje te po jedna na području Novske i Gvozda, dok na području Gline, Dvora i Sunje nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, potom četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a tri osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 27 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

U 11 prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena četiri počinitelja, dok se za preostalim počiniteljima i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to osam dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom sedam zbog nedržanja strane kretanja, pet zbog nepoštivanja prednosti prolaska itd.

U pet prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u po dvije prometne nesreće na području Siska i Kutine te u jednoj nesreći na području Sunje. Najveće izmjerene koncentracije alkohola u prometnim nesrećama bile su 2,27 g/kg izmjerena na području Sunje i 2,25 na području Siska.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 19 nesreća dogodilo se u dane vikenda. Evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, potom tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a dvije osobe su lakše ozlijeđene, dok je u 15 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.  

Tijekom proteklog produženog vikenda u prometu na cestama na području PU sisačko-moslavačke evidentirano je ukupno 418 prometnih prekršaja, od kojih 121 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, deset prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, osam prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, četiri prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom itd.

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet slučajeva krijumčarenja roba preko državne granice, počinjena od strane dva državljana Hrvatske, dva državljana Bosne i Hercegovine i jednog državljanina Slovenije.

Tom su prilikom isti pokušali prokrijumčariti ukupno 240 kutija cigareta i 20 litara rakije.

U navedenom razdoblju nisu zabilježeni nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica