Prijevara u gospodarskom poslovanju

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 23-godišnjim Siščaninom utvrđeno je da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Sisku počinio kazneno djelo…

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 23-godišnjim Siščaninom utvrđeno je da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Sisku počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju na štetu trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju počinio je u vremenu od 31. srpnja do 5. listopada 2009. godine na način da je s predstavnikom oštećenog društva iz Zagreba ugovorio kupoprodaju trgovačke robe, za što je kao instrument osiguranja plaćanja izdao bjanko zadužnicu ovjerenu do iznosa od 50 tisuća kuna.
Obzirom da preuzetu robu u iznosu od 4.551 kune nije platio, po dospijeću računa oštećeno društvo dostavilo je zadužnicu na naplatu, ali su od strane banke obaviješteni da na računu trgovačkog društva nema sredstava, čime je počinitelj stekao protupravnu imovinsku korist.
Također je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je počinio i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga jer nije vodio trgovačke knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi.                

 

Stranica