Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 15. do 21. ožujka 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 98 kaznenih djela

Pregled događaja za protekli tjedan  
 
KRIMINALITET

U razdoblju od 15. do 21. ožujka 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 98 kaznenih djela, od kojih su 41 djelo počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 27 počinjeno je na području Siska, potom 26 na području Kutine, 15 na području Petrinje, 12 na području Novske, šest na području Gvozda, pet na području Hrvatske Kostajnice, tri na području Sunje te po dva kaznena djela na području Gline i Dvora.                           

Zabilježena je 31 krađa, 23 teške krađe, osam prijetnji, po sedam uništenja i oštećenja tuđe stvari i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, po tri tjelesne ozljede i izbjegavanja carinskog nadzora, po dvije zlouporabe opojnih droga i nasilnička ponašanja u obitelji te po jedna zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, pronevjera, krivotvorenje isprava, protuzakoniti lov, nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i povreda prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 40, od kojih su 15 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 16 narušavanja javnog reda i mira i to po pet na području Kutine i Petrinje, četiri na području Siska te po jedno na području Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Sunje, Novske, Gline i Dvora narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 25 počinitelja, od kojih je devet bilo pod utjecajem alkohola, tri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U devet slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u četiri slučaja fizičkim sukobom, u po dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i držanjem životinja bez nadzora te u jednom slučaju puštanjem preglasne glazbe.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano sedam narušavanja, za što je prijavljeno 11 počinitelja.

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u po četiri slučaja na području Siska i Kutine, u dva slučaja na području Petrinje te u jednom slučaju na području Novske, dok na području Sunje, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.                  

U ovim događajima sudjelovalo je 14 počinitelja, od kojih su tri počinitelja temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje, dva su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, a jedan je zadržan u policijskoj postaji.

Tijekom vikenda zabilježeno je pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo sedam počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 25 prometnih nesreća od kojih osam nesreća na području Kutine, sedam na području Siska, četiri na području Novske, tri na području Petrinje te po jedna na području Gline, Sunje i Dvora, dok na području Gvozda i Hrvatske Kostajnice nisu evidentirane prometne nesreće.

Od navedenog broja nesreća evidentirana je jedna u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, dok je u pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama sedam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, a u 19 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

U šest prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te ih je naknadnim radom pronađeno pet, dok se za ostalim odbjeglim vozačem i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to deset dogodilo se zbog brzine neprimjerene uvjetima na kolniku, potom četiri zbog nedržanja strane kretanja, po dvije zbog nepoštivanja prednosti prolaza i nepropisnog skretanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je četvrtkom - sedam, potom ponedjeljkom - pet, nedjeljom - četiri, utorkom i srijedom - po tri, petkom - dvije te subotom jedna prometna nesreća.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to po dvije na područjima Siska, Kutine i Novske te na području Petrinje jedna prometna nesreća.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, sedam nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama tri su osobe lakše ozlijeđene, dok je u pet prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Planirana akcija u prometu

U četvrtak, 25. ožujka od 9 do 14 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na smanjenje brzina i poštivanje najviših dopuštenih brzina. 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja roba preko državne granice koja su počinili državljani Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske i tom prilikom pokušali prokrijumčariti ukupno 120 kutija cigareta.

U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede državne granice, dok je na području Hrvatske Kostajnice evidentiran jedan nezakoniti prelazak državne granice.



Stranica