Glina: Obilježena 19. obljetnica početka oružanog otpora u Domovinskom ratu

Slika PU_SiM/vijesti/2010/glinaobljetnica/glavna.jpg

Foto: PU sisačko-moslavačka

Napad srpskog agresora na Policijsku postaju Glina u ranim jutarnjim satima 26. lipnja 1991. godine
, označio je višu fazu agresije na Republiku Hrvatsku i početak oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu u Glini.
U tom napadu, izvršenom dan nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja donio Deklaraciju o samostalnosti Republike Hrvatske, poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom, dok je 16 branitelja nakon višesatnog odolijevanja teškom napadu agresora na kraju zarobljeno, a potom su odvedeni u kninski zatvor.
Tim povodom i ove je godine u Glini 26. lipnja pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, tradicionalno obilježena 19. obljetnica početka oružanog otpora u Domovinskom ratu.

Osim branitelja i mještana Gline te roditelja poginulog policajca Tomislava Roma, zarobljenih pripadnika Policijske postaje Glina iz 1991. godine, predstavnika Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnika svećenstva i medija, ovom događaju nazočni su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, izaslanstvo Županije sisačko-moslavačke koje je predvodio Ivica Pandža, gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić. U ime MUP-a RH događaju su nazočili: državni tajnik Vladimir Faber, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije MUP-a Alenko Ribić, pomoćnik načelnika PU sisačko-moslavačke Ivica Solomun s članovima kolegija načelnika i načelnicima svih policijskih postaja.

Gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić u svom je govoru naglasio veliko značenje ovog događaja, kako za Glinu tako i za Republiku Hrvatsku. Istaknuo je da je Glina kroz povijest uvijek bila prisutna u mnogim događajima, pa tako i u stvaranju hrvatske himne Lijepa Naša koju je Antun Mihanović napisao upravo u Glini, dok je hrvatski ban Josip Jelačić u Glini stolovao više godina. Kao jedan od organizatora zahvalio je svima nazočnima što su došli u Glinu i svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj kojim odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, naročito onima koji su 1991. godine hrabro branili napadnutu glinsku policijsku postaju.

Državnik tajnik Vladimir Faber također je izrazio veliku zahvalnost svim braniteljima Gline, ističući zadovoljstvo što je ovom prilikom upoznao oca poginulog pričuvnog policajca Tomislava Roma, Luku Roma. Kao aktivni sudionik tih ratnih dana prisjetio se boravka na ratištima ove županije, pa tako i ratištu na području Gline. Istaknuo je kako ovakvi događaji nikada ne smiju biti zaboravljeni i naglasio da je u ovim mirnodopskim vremenima naša zadaća da prisjećanjem i odavanjem počasti hrvatskoj vojsci i policiji neprestano zahvaljujemo na slobodi koju danas uživamo.

Izaslanik županice Ivica Pandža u svom vrlo emotivnom govoru iznio je iscrpnu kronologiju tih ratnih događaja od prije 19 godina, naglasivši veliko značenje i zahvalnost svima poginulima u Domovinskom ratu koji su se svojom krvlju izborili za hrvatsku slobodu.  

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek također je ukazao na značenje obilježavanja ovog događaja, kako radi nas samih, tako i radi naših budućih pokoljenja. I sam branitelj Policijske postaje Glina te 1991. godine nakratko se prisjetio kako su branitelji tada teško odolijevali oružanom otporu daleko moćnijeg agresora koji je Policijsku postaju Glina napao s jasnim ciljem nasilnog preuzimanja institucija vlasti i „odcjepljenjem“ Gline od Matice Države. Sjeća se kako su se tada hrvatski policajci nošeni domoljubljem i zanosom stoljetnog hrvatskog sna za ostvarivanjem neovisne Hrvatske Države, hrabro borili i odupirali daleko brojnijem i oružano nadmoćnijem neprijatelju.

Nakon prigodnog programa Luka Rom je s državnim tajnikom Faberom ispred zgrade Policijske postaje Glina otkrio spomen ploču poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Romu.

U spomen na poginule pripadnike Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve civilne branitelje Gline položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred središnjeg križa na Trgu Josipa Jelačića u Glini, a u crkvi Sv. Ivana Nepomuka održana je Sveta Misa.

Prije početka svečanog obilježavanja ove obljetnice, delegacija Policijske postaje Glina s ocem poginulog Tomislava Roma položila je vijenac na njegov grob u mjestu Gornji Viduševac, a 26. lipnja je održana i peta memorijalna utrka „Tomislav Rom“.



Stranica