Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 9. do 15. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 75 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji

Pregled događaja za protekli tjedan

KRIMINALITET 

U razdoblju od 9. do 15. kolovoza na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 75 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.     

Najviše kaznenih djela i to 22 počinjena su na području Siska, potom 19 na području Kutine, po osam na području Novske i Petrinje, sedam na području Gline, pet na području Gvozda te po tri na području Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 25 krađa, 14 teških krađa, po 11 prijetnji i uništenja i oštećenja tuđe stvari, četiri nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, po dvije prijevare i zlouporabe opojnih droga te po jedno krivotvorenje isprava, utaja, izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, pronevjera, protupravna naplata i teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 25, od kojih su 17 djela počinili nepoznati počinitelji.  

JAVNI RED I MIR

Zabilježena su 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih sedam na području Siska, šest na području Petrinje, pet na području Kutine te po jedno na području Sunje, Gline, Dvora i Hrvatske Kostajnice, dok na području Novske i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 37 počinitelja, od kojih je 18 bilo pod utjecajem alkohola, četiri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U po sedam slučajeva javni red i mir narušen je fizičkim sukobom te svađom i vikom, potom u tri slučaja držanjem životinja bez nadzora, u dva omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u po jednom slučaju naročito drskim ponašanjem, puštanjem preglasne glazbe i neovlaštenim pucanjem iz vatrenog oružja.  

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano deset narušavanja, za što je prijavljeno 18 osoba. 

NASILJE U OBITELJI

Proteklog tjedna policijski službenici postupali su u 20 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Siska, u po pet na području Kutine i Petrinje te u četiri slučaja na području Novske, dok na području Sunje, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 28 počinitelja, od kojih je sedam zadržano u policijskoj postaji, tri su uhićena i uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je deset slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima je sudjelovalo 14 počinitelja.

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 28 prometnih nesreća, od kojih 11 na području Kutine, deset na području Siska, tri na području Novske, po dvije na području Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline, Gvozda, Dvora i Sunje nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je 13 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 13 osoba lakše, dok je u 15 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom pronađena tri vozača, dok se za jednim i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to osam dogodilo se zbog neprilagođene brzine, potom pet zbog nedržanja strane kretanja, četiri zbog nepropisne vožnje unazad itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je petkom - sedam, potom subotom - šest, četvrtkom - pet, utorkom i subotom - po tri te ponedjeljkom i srijedom - po dvije prometne nesreće.

U šest prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u tri nesreće na području Siska, dvije na području Kutine i jednoj na području Hrvatske Kostajnice. Najveće koncentracije alkohola u prometnim nesrećama izmjerene su kod vozača osobnih automobila i to 2,18 g/kg na području Siska i 2,09 g/kg na području Kutine.

Tijekom proteklog vikenda u prometu na cestama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentiran je ukupno 451 prometni prekršaj, od kojih je izdano 86 upozorenja.

84 prekršaja odnosila su se na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, 51 prekršaj na nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, 29 na vožnju pod utjecajem alkohola, 15 na upravljanje neregistriranim vozilom, devet prekršaja na upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, šest na nekorištenje zaštitne kacige te po jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme dok je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja te korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 16 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško, a sedam je lakše ozlijeđeno, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

GRANICA

Proteklog tjedna je zabilježen jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice, koji je počinio državljanin Makedonije prilikom pokušaja krijumčarenja 14 tableta s popisa droga.

U navedenom razdoblju nisu zabilježene povrede državne granice, dok je na području Dvora evidentiran jedan nezakoniti prelazak granice.   



Stranica