Aktivnosti policije po akciji „Poštujte naše znakove“

Slika PU_SiM/vijesti/2010/aktivnostipostujtenaseznak/glavna1.jpg

Foto: 
PU sisačko-moslavačka

U subotu, 4. rujna, na gradskoj tržnici Kontroba u Sisku, policijski službenici ove policijske uprave su od 9 do 11 sati u suradnji s Autoklubom Sisak i Zajednicom tehničke kulture sisačko-moslavačke županije, proveli akciju Poštujte naše znakove.

Tom prilikom je na ulazu u tržnicu bio postavljen info-štand na kojemu su građanima, a prvenstveno vozačima i roditeljima prvoškolaca, dijeljeni prigodni promotivni letci.

Građani su također mogli razgledati i izloženu tehničku opremu i uređaje koje prometna policija koristi u svakodnevnom radu (uređaji za mjerenje brzine kretanja, alkometri, službeni policijski motocikl, patrolno vozilo, vozilo presretač, tzv. makete policajaca izrađene od kartona). Oprema je to koja se, između ostalog, koristi s ciljem suzbijanja činjenja prometnih prekršaja, odnosno što sigurnijeg sudjelovanja djece u prometu.

Cijelo vrijeme trajanja ove akcije pored info-štanda je bio postavljen video projektor putem kojega su se na video-zidu kontinuirano izmjenjivale prigodne poruke upućene djeci, roditeljima i vozačima o pravilnom i sigurnom načinu sudjelovanja u prometu na cesti, a koje su bile prilagođene i odnosile su se upravo na početak školske godine.

Prvog dana škole, 6. rujna, načelnik Postaje prometne policije Sisak, Robert Vukić i vođa sektora, Karlo Prpić s predstavnicima HAK-a i Grada Siska posjetili su Osnovnu školu Viktorovac u Sisku.

Nakon podjele prigodnih poklona svim prvašićima (reflektirajućih torbica za šlapice, bljeskalica, bojanki, slikovnica, olovaka, bojica i dr.), načelnik sisačke prometne policije i vođa sektora djeci i nazočnim roditeljima održali su i kratka edukativna predavanja.

Roditeljima je tom prilikom ukazano na povećan oprez kada su u pitanju djeca sudionici u prometu, a također im je savjetovano da svoje školarce postepeno upućuju u sigurno sudjelovanje u prometu. Djeca su upoznata s temeljnim pravilima sudjelovanja u prometu, tj. načinom prelaska preko kolnika, korištenjem pješačkog prijelaza, prelaskom kolnika na semaforiziranom raskrižju, kretanjem nogostupom i sl.

Za napomenuti je
da će početkom školske godine policijski službenici na području cijele županije započeti s kontrolom tehničke ispravnosti autobusa koji prevoze učenike u posebnom linijskom prijevozu, kao i nadzorom poštivanja odredbi propisanih Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.

Prilikom ovih nadzora policijski službenici će postupati u suradnji s djelatnicima Službe inspekcije cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 
 
 
  


Stranica