Provedena akcija „Djeca u prometu“

Slika PU_SiM/Vijesti/2010/akcSjedalice/slika1.jpg

Foto:  PPrP Sisak

Tijekom devet mjeseci 2010. godine na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke u 63 prometne nesreće (5,1%) sudjelovala su djeca uzrasta do 5 godina. U tim je nesrećama dvoje djece zadobilo teške tjelesne ozljede, a 14 je lakše ozlijeđeno.

Temeljem Provedbenog plana ove policijske uprave o preventivnom djelovanju u cestovnom prometu, tijekom protekla tri dana (25, 26 i 27.10.) sve su policijske postaje ispred dječjih vrtića provele preventivno-represivnu akciju Djeca u prometu, tijekom koje su policijski službenici kontrolirali korištenje dječje sjedalice u automobilima. U akciji su kontrolirana 234 vozila u kojima se prevozilo 251 dijete. 

Od 150 djece starosti do 5 godina, njih 140 ili 93,3% bilo je smješteno u dječjoj sjedalici i vezano sigurnosnim pojasom, dok od 101 djeteta starosti preko 5 godina, troje djece ili 2,9 % se nije nalazilo u posebnom postolju te nisu bila vezana sigurnosnim pojasom. Zbog ovih utvrđenih prekršaja policijski službenici su prijavili 13 vozača.

Od odraslih osoba koje su se nalazile u vozilu, 247 ili 96,8% koristilo je sigurnosni pojas, dok je 9 osoba koje ga nisu koristile na mjestu događaja sankcionirano.

Provođenjem ove akcije policijski službenici Postaje prometne policije Sisak obuhvatili su sedam dječjih vrtića na području grada Siska te su tom prilikom kontrolirali korištenje dječje sjedalice u automobilima i vezivanje sigurnosnim pojasom u vozilu djece starosti do 5 godina, potom korištenje posebnog postolja i sigurnosnog pojasa za djecu stariju od 5 godina, a mlađu od 12 godina, prevoženje djeteta od 2 godine starosti na prednjem sjedalu u sigurnosnoj sjedalici, a vršen je i nadzor korištenja sigurnosnog pojasa odraslih osoba (vozača i putnika u vozilu).

Tako je u Sisku izvršen nadzor ukupno 70 vozila te su evidentirana dva prekršaja koja su se odnosila na prevoženje djeteta starijeg od 5 godina na stražnjem sjedalu.

Tijekom ove akcije sisački prometni policajci građanima su dijelili i prigodne promidžbene letke pod nazivom Sigurnost djece u Vašim je rukama, a koji su izrađeni u suradnji s Autoklubom Sisak.



Stranica