Sisak: Održana završna manifestacija akcije „Živim život bez nasilja“

Slika PU_SiM/Vijesti/2010/zivimZivBezNasilja/galdovo_skola/slika2.jpg

Foto:  PU sisačko-moslavačka

ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA – poziv je i poruka preventivne akcije koja se od 8. studenog pa do jučer, 24. studenog provodila na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području naše Sisačko-moslavače županije, a organiziralo ju je Ministarstvo unutarnjih poslova, Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i potporu UN-a u Republici Hrvatskoj.

Povod za cijelu akciju je 25. studeni kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a osnovni cilj svih ovih aktivnosti bilo je senzibiliziranje javnosti na probleme nasilja te poticanje građana, a posebice žrtava obiteljskog nasilja, na prijavljivanje tog nasilja, kao i izgradnja kulture nenasilja među mladima.     

Završna manifestacija ove akcije za Policijsku upravu sisačko-moslavačku održana je jučer, 24. studenog s početkom u 17 sati u Osnovnoj školi Galdovo u Sisku gdje su se uz predstavnike ove policijske uprave, kao organizatora, okupili i predstavnici Županije, Grada Siska, državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave problematikom nasilja, kao i brojni učenici i njihovi roditelji.

Na početku je sve okupljene pozdravio domaćin, ravnatelj Osnovne škole Galdovo Petar Zelić istaknuvši da je riječ o ozbiljnoj i zahtjevnoj temi – nasilju o kojemu se mora pričati, osvijestiti i reći „Ja to ne želim“.

Potom se pozdravnim govorom nazočnima obratio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u provođenju ove akcije istaknuo je kako je u suradnji s djelatnicima Obiteljskog centra i centara za socijalnu skrb naša Policijska uprava tijekom niza preventivnih aktivnosti na ovu temu na područjima svih policijskih postaja provela edukaciju učenika u 12 srednjih i 37 osnovnih škola. Na kraju je načelnik Rašić nadodao da je život bez nasilja bolji te kako se nada da je policija ovom akcijom uspjela doprijeti do svijesti svojih sugrađana da prijave svaku vrstu nasilja.

Posebno dragi gost na ovoj završnoj manifestaciji, a koji se spremno odazvao na sudjelovanje akciji, bio je promotor kampanje na području naše županije, hrvatski rukometni reprezentativac i izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije, kao i trener rukometnog kluba Siscia, Slavko Goluža. U svom obraćanju okupljenima je uz ostalo rekao da u svom životu moramo marljivo raditi te ljubiti i voljeti jedni druge. Tom prilikom su ga učenici Osnovne škole Galdovo pismom namjere pozvali na sudjelovanje u prikupljanju donacija za djecu oboljelu od bolesti srca.  

Akciju „Živim život bez nasilja“ podržali su i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, čije su video-poruke sinoć prikazane, a prikazana su i tri spota kojima UN za Hrvatsku kod građana nastoji pobuditi potrebu za razmišljanjem o nasilju, utjecaju nasilja na svakodnevni život, što se može učiniti kako bi se nasilje spriječilo, koja je naša uloga u svemu tome itd.

Na manifestaciji se djeci i roditeljima u ime Sisačko-moslavačke županije obratila zamjenica županice Mira Harcet, potom pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Siska Irma Matanović, dok se ravnatelj županijskog Obiteljskog centra Saša Petrić u svom govoru osvrnuo na prikazane spotove i rekao da slika govori više od riječi te da pored nasilnih roditelja i njihova djeca imaju veliku šansu kad odrastu postati nasilnici. Stručna osoba udruge „Novi život“ mr. sc. Daša Poredoš Lavor nazočne je pozvala da živimo tradicionalne vrijednosti – ljubav, povjerenje, istinu, mir, suživot i toleranciju, a povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Nikola Jureta da u nadolazeće božićno vrijeme živimo život.

U zabavnom dijelu programa okupljene je zabavljao sisački kantautor Giovanni Furlan, dok su djeca KUD-a Galdovo izvela prigodne plesove.

Posebno upečatljivi dojam svojom izvedbom ostavili su gosti ove manifestacije, članovi dramske sekcije Srednje škole Glina koji su izveli skeč od dva dijela u kojima su prikazali dvije obitelji, jednu s mužem nasilnikom i drugu s mužem nenasilnikom (lako je bilo zaključiti u kojoj je obitelji ljepše živjeti).

Učenici Osnovne škole Galdovo izveli su nekoliko pokaznih elemenata iz rukometa, a potom su svi okupljeni razgledali likovne radove učenika šestih i sedmih razreda iz 37 osnovnih škola naše županije. Unatoč teškoj odluci, jer svi su radovi bili izvrsni, proglašena su tri najbolja rada koja će biti izložena na izložbi u Muzeju policije u Zagrebu, a za učenike koji tamo budu nagrađeni biti će organiziran posjet Centru za vještaćenja „Ivan Vučetić“ te prijem kod glavnog Ravnatelja policije Olivera Grbića.

Sinoćnji nagrađeni učenici čiji radovi odlaze u Zagreb su: Martina Đurđević iz Osnovne škole Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice, Marinela Štrk iz Osnovne škole Braća Ribar iz Siska i Franka Marenković iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Siska.

Načelnik Policijske uprave Marko Rašić je svim sudionicima ove preventivne akcije uručio zahvalnice.

Voditeljica sinoćnjeg programa, radijska voditeljica Karmen Valenta, na kraju je odaslala prigodnu poruku i poziv: „Ako želimo da ljudi čuju poruku ljubavi, moramo je poslati u svijet, a da bi naša svjetiljka gorjela, moramo u nju dolijevati ulje, ulje mira, tolerancije, razumijevanja, ljubavi, topline i dobrote... I tad se svjetiljka neće ugasiti i nećemo biti u tami...

Živimo život bez nasilja, ne samo jučer, ne tijekom ovoga mjeseca, ne samo danas... ŽIVIMO ŽIVOT BEZ NASILJA SVAKI DAN!“



Stranica