Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 20. do 26. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 64 kaznena djela

Pregled događaja za razdoblje od 20. do 26. prosinca 2010. godine                                            

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 20. do 26. prosinca 2010. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i  obrađena 64 kaznena djela, od kojih su 37 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 28 počinjeno je na području Siska, potom 16 na području Kutine, šest na području Petrinje, četiri na području Gline, po tri na području Sunje i Novske, dva na području Gvozda te po jedno na području Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Zabilježeno je po 16 krađa i teških krađa, po osam prijetnji i uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri utaje, po dvije zlouporabe opojnih droga i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedna prijevara u gospodarskom poslovanju, prijevara, povreda dužnosti uzdržavanja, protupravna naplata, tjelesna ozljeda, pronevjera, lažno prijavljivanje kaznenog djela, nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača te povreda prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 17, od kojih su deset djela počinili nepoznati počinitelji.  

  

JAVNI RED I MIR

 Zabilježeno je ukupno 18 narušavanja javnog reda i mira i to po pet na području Siska i Kutine, četiri na području Petrinje, dva na području Novske te po jedno na području Gline i Gvozda, dok na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 25 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, a pet je zadržano u policijskoj postaji.

deset slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u pet slučajeva fizičkim sukobom, u po dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i držanjem životinja bez nadzora te u jednom slučaju omalovažavanjem moralnih osjećaja građana na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano sedam narušavanja, za što je prijavljeno devet počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 26 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u devet slučaja na području Siska, u šest na području Kutine, u po tri na području Petrinje i Novske, u dva na području Gvozda te u po jednom slučaju na području Sunje, Gline i Hrvatske Kostajnice, dok na području Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 37 počinitelja, od kojih je 27 bilo pod utjecajem alkohola, 13 je uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, deset je zadržano u policijskoj postaji, a četiri su temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smještena na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježeno je 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji u kojima su sudjelovala 22 počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama se dogodilo 38 prometnih nesreća, od kojih 23 na području Siska, devet na području Kutine, tri na području Novske, dvije na području Gline te jedna na području Petrinje, dok na području Gvozda, Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je osam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a deset osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 30 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U devet prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja te ih je naknadnim radompronađeno šest, dok se za ostalima i dalje traga.                     

Najviše prometnih nesreća i to po devet dogodilo se zbog neprilagođene brzine i nedržanja strane kretanja, potom po tri zbog nepoštivanja prednosti prolaza, nedržanja potrebnog razmaka i nepropisnog pretjecanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je četvrtkom - devet, potom utorkom i petkom - po sedam, ponedjeljkom - šest, subotom - četiri, srijedom - tri te nedjeljom - dvije prometne nesreće.

U 11 prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u deset nesreća na području Siska te u jednoj na području Kutine.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna,11 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U dvije nesreće lakše su ozlijeđene tri osobe, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježen je jedan slučaj krijumčarenja preko državne granice koji je počinio hrvatski državljanin pokušavši prokrijumčariti 80 kutija cigareta.

U navedenom razdoblju nije bilo slučajeva povreda državne granice, dok je na području Gvozda evidentiran jedan nezakoniti prelazak granice. Naime, policijski službenici su prilikom nadzora državne granice u ponedjeljak, 20. prosinca oko 18 sati zatekli dvojicu državljana Pakistana koji su nezakonito iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku. Kako obojica nisu imala osobne dokumente, smješteni su u Prihvatni centar za strance MUP-a.



Stranica