Zaklada policijske solidarnosti

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/policijajci1.jpg

 

 

Zaklada policijske solidarnosti osnovana je Odlukom predsjednika Republike Hrvatske  11. listopada 2005. kada je i proglašen Zakon o Zakladi policijske solidarnosti.

Zaklada policijske solidarnosti, kao što joj i samo ime kaže, osmišljena je za promicanje humanitarnog djelovanja i pomoći policijskim službenicima kojima je potrebna trajna ili jednokratna financijska pomoć.

 

Konkretnije, sredstva iz Zaklade policijske solidarnosti izdvajaju se radi:

  • pružanja pomoći prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika
  • pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih policijskih službenika,
  • pružanja pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, školovanja djece, socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju,
  • pružanja materijalne i zdravstvene pomoći nezaposlenim roditeljima, kojima je poginuli policijski službenik bio jedini skrbnik,
  • pružanja financijske pomoći za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji i
  • materijalnog zbrinjavanja teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika. 

 

Zaklada policijske solidarnosti prihode prikuplja iz dobrovoljnih priloga  policijskih službenika MUP-a koji se izdvajaju iz neto iznosa mjesečne plaće i to na temelju pisane dragovoljne izjave. Pored toga Zaklada temeljem Zakona o Zakladi policijske solidarnosti (121/2005.) prima i darovnice. Dosad je od dobrovoljnih priloga policijskih službenika i sponzorstava na račun Zaklade uplaćen iznos od gotovo 6.500.000,00 kuna.

Za sada opisanim putem priloge prilaže oko 10 425 policijskih službenika, odnosno svaki drugi policijski službenik član je Zaklade. Gledajući postotno najbolji odaziv članova je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj gdje je čak 93,25 posto policijskih službenika članova Zaklade, a potom slijedi Policijska uprava karlovačka sa 77,15 posto članova te Policijska uprava osječko-baranjska u kojoj 64,35 posto članova izdvaja svoj novac za pomoć kolegama i članovima njihovih obitelji. 

Ovo je peta godina aktivnog rada Zaklade koja je do sada zaprimila oko 800 zahtjeva za pomoć od toga je u 90 posto slučajeva tražena pomoć i dodijeljena. Na taj je način utrošeno preko 5.300.000,00 milijuna kuna.

Kako tražiti pomoć i postatiti solidaran član

U svakoj policijskoj upravi na području Republike Hrvatske imenovana je komisija Zaklade čiji članove možete pronaći na web stranici Zaklade koji zaprimaju  i obrađuju zahtjeve policijskih službenika te donose mišljenje o tome da li zahtjev ispunjava odredbe Pravilnika. Obrađene zamolbe i svoje mišljenje komisije dostavljaju Upravnom odboru Zaklade koji donose odluku o visini pomoći koja se dodjeljuje. U Policijskim upravama možete se informirati o mogućnostima i načinu traženja pomoći od Zaklade. Takve informacije možete dobiti i upitom na email  policijska_zaklada@mup.gov.hr ili na kontakt telefon 01/6122 507 kod policijske službenice Helene Biočić. 

Na stranicama MUP-a RH u rubrici Zaklada policijske solidarnosti možete pronaći i Obrazac za dodjelu pomoći i Izjavu za dobrovoljne priloge.

Pridružite nam se na Facebooku 

Kako bi se humani rad Zaklade i svih vjernih članova popularizirao osnovana je i Facebook stranica Zaklada policijske solidarnosti. Na adresi http://www.facebook.com/zaklada.policijske.solidarnosti također možete pronaći sve informacije i temeljne dokumente. Uz to, možete komentirati i dati nove prijedloge za rad Zaklade kako bi se financijska sredstva koja prikuplja i ostvaruje, što prije uputila onima u nuždi.  

Također vas pozivamo da pritiskom na tipku „Sviđa mi se“ podržite naš rad te ispričate gdje ste sve vidjeli ili možete vidjeti djelo policijske solidarnosti. 

 

„Potlačeni nikada neće biti u mogućnosti protestirati dok ne dosegnu solidarnost“ Herbert George Wells



Stranica