Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 4. do 10. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 72 kaznena djela, od kojih su 34 počinili nepoznati počinitelji.

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET       

U razdoblju od 4. do 10. travnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 72 kaznena djela, od kojih su 34 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 24 počinjeno je na području Siska, potom 17 na području Kutine, po devet na području Novske i Gline, četiri na području Hrvatske Kostajnice, tri na području Dvora te po dva na području Sunje, Petrinje i Gvozda.

Zabilježena je 21 krađa, 14 prijetnji, 9 teških krađa, šest zlouporaba opojnih droga, po pet tjelesnih ozljeda i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, tri uništenja i oštećenja tuđe stvari te po jedna zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevara, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, povreda dužnosti uzdržavanja, krivotvorenje isprava, utaja, zlouporaba čeka i kreditne kartice, protuzakoniti lov i oduzimanje tuđe pokretne stvari.    

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 23, od kojih su 12 djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 16 narušavanja javnog reda i mira i to sedam na području Siska, tri na području Kutine, po dva na području Petrinje i Dvora te po jedno na području Sunje i Novske, dok na području Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 19 počinitelja, od kojih je 11 bilo pod utjecajem alkohola, sedam je zadržano u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

U osam slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u sedam slučajeva fizičkim sukobom, u dva slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u jednom slučaju odavanjem pijančevanju na javnom mjestu.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano osam slučajeva, za što je prijavljeno osam počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u osam slučajeva na području Siska, u tri na području Kutine te u po jednom slučaju na području Sunje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Gvozda, dok na području Novske, Petrinje i Dvora nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 18 počinitelja, od kojih je osam bilo pod utjecajem alkohola, pet je uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, tri su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo osam počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 25 prometnih nesreća, od kojih 13 na području Siska, sedam na području Kutine, po dvije na području Petrinje i Novske te jedna na području Dvora, dok na području Hrvatske Kostajnice, Gvozda, Sunje i Gline nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, potom četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je osam osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 20 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radompronađena tri odbjegla vozača, dok se za jednim i dalje traga.                     

Najviše prometnih nesreća i to šest dogodilo se zbog nepoštivanja prednosti prolaska, potom tri zbog nedržanja razmaka, po dvije zbog nepropisnog uključivanja u promet i nepropisnog pretjecanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je subotom - šest, zatim ponedjeljkom i petkom - po četiri, potom utorkom, srijedom i nedjeljom - po tri te četvrtkom - dvije prometne nesreće.

U sedam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u pet nesreća na području Siska te u po jednoj na području Petrinje i Kutine. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u prometnim nesrećama od 2,20 promila evidentirana je na području Siska kod vozača osobnog automobila.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna,12 nesreća dogodilo se u dane vikenda, a u njima je nastala samo materijalna šteta.

 

Planirane akcije u prometu

S petka na subotu, 15./16. travnja te sa subote na nedjelju, 16./17. travnja, od kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedene akcije „Noć bez alkohola“. Obje će akcije biti provedene u koordinaciji sa susjednom Policijskom upravom zagrebačkom.                          

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice koja su počinila tri državljana Bosne i Hercegovine i jedan hrvatski državljanin. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 170 kutija cigareta, 23 litre rakije, 12 litara vina i 15 kilograma mesa.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica