Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 30. svibnja do 5. lipnja na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 82 kaznena djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 30. svibnja do 5. lipnja na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 82 kaznena djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.          

Najviše kaznenih djela i to 26 počinjeno je na području Siska, potom 19 na području Kutine,12 na području Novske, devet na području Petrinje, šest na području Gvozda, pet na području Gline, četiri na području Hrvatske Kostajnice te jedno na području Sunje, dok na području Dvora kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 26 krađa,18 teških krađa, po devet prijetnji te uništenja i oštećenja tuđih stvari, pet prijevara, četiri izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po dvije povrede mira pokojnika i krivotvorenja isprava te po jedna zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, tjelesna ozljeda, utaja, lažno prijavljivanje kaznenog djela i pronevjera.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 22, od kojih su devet djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, od kojih četiri na području Siska, tri na području Novske, dva na području Dvora te po jedno na području Sunje, Kutine, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline i Gvozda narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 15 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola, a tri su zadržana u policijskoj postaji.

U po četiri slučaja javni red i mir narušen je svađom i vikom, fizičkim sukobom te omalovažavanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te je zabilježen jedan slučaj držanja životinja bez nadzora.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano devet narušavanja, za što je prijavljeno devet osoba.         

 

NASILJE U OBITELJI

Proteklog tjedna policijski službenici postupali su u 12 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučajeva na području Siska, u tri slučaja na području Petrinje te u po jednom slučaju na području Kutine, Novske, Gline i Gvozda, dok na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice nasilja u obitelji nisu zabilježena.

U ovim događajima sudjelovalo je 19 počinitelja, od kojih je šest uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, pet je bilo pod utjecajem alkohola, dok je jedan počinitelj temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježena su četiri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo sedam počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirano 28 prometnih nesreća, od kojih 11 na području Siska, pet na području Kutine, četiri na području Petrinje, po tri na području Novske i Gline te dvije na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Gvozda, Sunje i Dvora prometnih nesreća nije bilo.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je 12 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teško, a 13 je lakše ozlijeđeno, dok je u 16 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U dvije prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te je naknadnim radom pronađen jedan odbjegli vozač, dok se za drugim i dalje traga.

Najviše prometnih nesreća i to osam dogodilo se zbog nepoštivanja prednosti prolaza, potom šest zbog neprilagođene brzine, pet zbog nedržanja strane kretanja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je četvrtkom - sedam, zatim ponedjeljkom - šest, subotom i nedjeljom - po četiri, srijedom - tri te utorkom i petkom - po dvije prometne nesreće.

U dvije prometne nesreće utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u obje na području Siska.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, deset nesreća dogodilo se u dane vikenda. U četiri nesreće s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teško, a četiri su lakše ozlijeđene, dok je u šest nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

S petka na subotu,10./11. lipnja od ranih večernjih do jutarnjih sati, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga. Akcija će biti provedena i koordinirana sa susjednom PU bjelovarsko-bilogorskom.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je pet krijumčarenja preko državne granice, počinjena od strane pet hrvatskih i jednog slovenskog državljanina. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 140 kutija cigareta, 287 odjevnih predmeta te 60 tableta s popisa droga.

U nedjelju, 5. lipnja na području Policijske postaje Dvor u nezakonitom prelasku državne granice zatečena su dva državljana BiH, kojima je od strane policije izdano Rješenje o protjerivanju i određena zabrana ulaska u RH u trajanju od tri mjeseca.

Povrede državne granice nisu evidentirane.



Stranica