Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 6. do 12. lipnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 82 kaznena djela, od kojih su 33 počinili nepoznati počinitelji

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 6. do 12. lipnja 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su i obrađena 82 kaznena djela, od kojih su 33 počinili nepoznati počinitelji.

Najviše kaznenih djela i to 28 počinjeno je na području Siska, potom 24 na području Kutine, devet na području Petrinje, sedam na području Novske, pet na području Gline, četiri na području Gvozda, tri na području Sunje, dva na području Dvora dok na području Hrvatske Kostajnice kaznena djela nisu zabilježena.

Zabilježeno je 29 krađa, 19 teških krađa, 15 prijetnji, osam izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, četiri zlouporabe opojnih droga, dva zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe te po jedno dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, uništenje i oštećenje tuđe stvari, povreda dužnosti uzdržavanja, pronevjera i prikrivanje.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda je zabilježeno 36, od kojih su 16 djela počinili nepoznati počinitelji. 

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je ukupno 25 narušavanja javnog reda i mira i to devet na području Siska, pet na području Petrinje, tri na području Novske, po dva na području Sunje, Dvora i Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Kutine i Gvozda, dok na području Gline narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 35 počinitelja od kojih je 13 bilo pod utjecajem alkohola, šest ih je zadržano u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.  

U 11 slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u devet slučajeva fizičkim sukobom, u četiri slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u po jednom slučaju puštanjem preglasne glazbe, neovlaštenim pucanjem na javnom mjestu te prosjačenjem.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda  evidentirano je 13 slučajeva, za što je prijavljeno 18 počinitelja.           

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Tijekom proteklog tjedna policija je postupala u 13 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u pet slučajeva na području Siska, u po dva na području Kutine i Dvora te u po jednom slučaju na području Sunje, Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline i Gvozda nasilnička ponašanja u obitelji nisu evidentirana.

U ovim događajima sudjelovalo je 20 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola, četiri su zadržana u policijskoj postaji, dva su uz optužni prijedlog dovedena na prekršajni sud, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda zabilježena su tri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo pet počinitelja.

 

PROMET

Na prometnicama je evidentirana 41 prometna nesreća, od kojih 17 na području Siska, 13 na području Kutine, šest na području Petrinje, četiri na području Novske te jedna na području Gline, dok na području Sunje, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Gvozda nije bilo prometnih nesreća.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna nesreća s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, zatim 14 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe teško, a 12 ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 26 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U jednoj prometnoj nesreći vozač je napustio mjesto događaja te je naknadnim radom pronađen.

Najviše prometnih nesreća i to 12 dogodilo se zbog nedržanja strane kretanja, potom sedam zbog neprilagođene brzine, šest zbog nepoštivanja prednosti prolaska, pet zbog nedržanja potrebnog razmaka itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je ponedjeljkom - deset, zatim subotom - sedam, potom petkom - šest, četvrtkom i nedjeljom - po pet, te utorkom i srijedom - po četiri prometne nesreće.

U devet prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u četiri nesreće na području Siska, u tri na području Kutine te u po jednoj nesreći na području Petrinje i Gline.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 19 nesreća dogodilo se u dane vikenda. U jednoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, u sedam nesreća s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško, a pet ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 11 nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

Planirana akcija u prometu

U petak, 17. lipnja u vremenu od 15 do 20 sati na području Policijske uprave sisačko-moslavačke biti će provedena akcija usmjerena na Nadzor kretanja vozača bicikala i mopeda

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježeno je osam slučajeva krijumčarenja preko državne granice koje je počinilo osam hrvatskih državljana te po jedan državljanin Slovenije i Njemačke. Oni su pokušali prokrijumčariti ukupno 245 kutija cigareta, 168 tableta s popisa droga, sedam kilograma kave i četiri litre rakije. 

U navedenom razdoblju na području Policijske Postaje Dvor zabilježen je  jedan nezakoniti prelazak državne granice za što je jedan bosanskohercegovački državljanin protjeran iz RH te mu je zabranjen ulazak i boravak u Hrvatskoj.

Povrede državne granice nisu evidentirane.



Stranica