20. obljetnica pogibije 10 redarstvenika u Strugi Banskoj

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/Struga Banska.2011.jpg

Hrvatska je policija za teška zlodjela počinjena na ovim prostorima 1991. godine podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku pet kaznenih prijava prijavljujući 39 osoba za ubojstva i pokušaje ubojstava službenih osoba kao i zapovjednu odgovornost. Molitvu za poginule redarstvenike predvodio je pater Stjepan Harjač, a nastupila je izvodeći hrvatsku himnu "Lijepu našu" i niz poznatih domoljubnih pjesama Klapa "Vinčace".

"Danas s iznimnim ponosom i pijetetom odajemo počast, iskreno se klanjamo neizmjernoj žrtvi desetorice naših redarstvenika što su braneći dostojanstvo i čast svoga doma, zavičaja, hrvatskoga naroda, tek uskrsle suverene i neovisne hrvatske države, dali ono najvrednije što su imali, svoje mlade živote. Njihovo odlučno odazivanje pozivu Domovine, njihova hrabrost, požrtvovnost, iskreno domoljublje zaslužilo je naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. Ne zaboravimo nikad što se pred dvadeset godina ovdje zbivalo, što su sve samo zbog opredjeljenja za samostalnu i neovisnu Hrvatsku tada proživljavali i doživljavali naši ljudi i zemlja. Naime, tih dana srpnja 1991. pobunjeni Srbi, srpski agresori na čelu s četnicima kapetana Dragana pristiglima iz Srbije, nakon mjeseci provokacija započeli su niz minobacačkih napada, akciju kodnog imena „Žaoka“ na ova mjesta Dvorskog Pounja. Pobješnjeli pobunjeni Srbi i četnici potpomognuti tzv. JNA nošeni patološkom mržnjom prema svakome i svemu što je hrvatsko sijali su za sobom smrt, zlo, razarali su do tada pitoma ova sela i mjesta hrvatskog Pounja uz proganjanje, mučenje i zlostavljanje njihovih stanovnika. Svojim nesmiljenim činima pokazali su svu okrutnost i beskurpuloznost u ostvarenju „sna o velikoj Srbiji“. U sukobima s tim i takvim četnicima, osvajačima braneći mještane Struge Banske, na sv. Anu  26. srpnja 1991. poginulo je deset pripadnika MUP-a RH", riječi su ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka kojima se danas u Strugi Banskoj obratio okupljenima na prigodnoj svečanosti obilježavanja dvadesete obljetnice pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika. Taj njihov otpor i neizmjerna žrtva ujedno su označili i početak oružanog otpora srpskom agresoru  u selima hrvatskog Pounja.

Samoj komemorativnoj svečanosti kod spomen obilježja stradalima za Domovinu nazočili su glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, njegov zamjenik Dražen Vitez, državni tajnici MUP-a kao i načelnici policijskih uprava, brojni mještani, predstavnici lokalne uprave i braniteljskih udruga, županica Županije sisačko-moslavačke Marina Lovrić-Merzel, saborski zastupnici Ivan Šantek i Ivanka Roksandić.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojna izaslanstva odala su počast poginulim redarstvenicima, a potom su se prigodnim govorima nazočnima pored ministra Tomislava Karamarka, obratili načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić te županica Županije sisačko- moslavačke Marina Lovrić Merzel.

Ministar Karamarko istaknuo je još u svom izlaganju kako su upravo zastrašujući događaji u Strugi Banskoj pokazali koliko će trebati trpjeti, podnijeti boli u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu te da te činjenice potvrđuju hrabrost Mile Blaževića Čađe, njegovih kolega koji su vršeći svoju časnu policijsku i humanu zadaću obrane ustavnog poretka i cjelovitosti naše države, obrane svojih sumještana po cijenu vlastitoga života postali pravi i istinski heroji Domovinskog rata, naše novije povijesti, naš i vaš ponos. Govoreći o današnjoj hrvatskoj zbilji podsjetio je: "Neki i danas pokušavaju izjednačavati prevladane socijalističke vrijednosti s onima koje su stvorene u Hrvatskoj devedesetih prošloga stoljeća, a na tim vrijednostima „ranih devedesetih“ pomirbe, jedinstva i zajedništva hrvatskoga naroda ostvarena je veličanstvena  pobjeda u pravednom i obrambenom Domovinskome ratu. Ti isti „vječni osporavatelji, zloguki suci Hrvatske“ pokušavaju na sve načine obezvrijediti to vrijeme kao i ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, sam naš obrambeni Domovinski rat. I s ovoga mjesta, mi im ponosno poručujemo kako je Domovinski rat prijelomni i najveći, najsvjetliji trenutak svekolike hrvatske povijesti,  kako je nepobitno da je dr. Franjo Tuđman nošen državotvornom idejom stvorio i vodio općenarodni pokret zahvaljujući kojem imamo Hrvatsku. Na tim je vrijednostima stvorena današnja Hrvatska koja odlučno odgovara svim izazovima globalnoga svijeta i društva."

Marko Rašić, načelnik PU sisačko-moslavačke ističući herojstvo i požrtvovnost poginulih za domovinu hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj kazao je kako je hrvatska policija za teška zlodjela počinjena na ovim prostorima 1991. godine podnijela Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku pet kaznenih prijava prijavljujući 39 osoba za ubojstva i pokušaje ubojstava službenih osoba kao i zapovjednu odgovornost.  Molitvu za poginule redarstvenike predvodio je pater Stjepan Harjač, a nastupila je izvodeći hrvatsku himnu "Lijepu našu" i niz poznatih domoljubnih pjesama Klapa "Vinčace".

Odupirući se daleko nadmoćnijim neprijateljima braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginulo je deset pripadnika MUP-a RH, dvojica  pripadnika PU sisačko-moslavačke Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

Branitelji iz Struge Banske Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović žrtvujući vlastite živote korištenjem eksplozivnih naprava onesposobili su neprijateljski kamion na kojem su bili topovi i dio napadača uz kamion što se pokazalo ključnim u obrani Struge Banske.

 (www.mup.hr)

 



Stranica