Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

U razdoblju od 29. kolovoza do 4. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 79 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji

Sažetak događaja u proteklih tjedan dana

 

KRIMINALITET

U razdoblju od 29. kolovoza do 4. rujna na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 79 kaznenih djela, od kojih su 45 počinili nepoznati počinitelji.           

Najviše kaznenih djela i to 31 počinjeno je na području Siska, potom 22 na području Kutine, 12 na području Novske, pet na području Petrinje, četiri na području Dvora, po dva na području Sunje i Gvozda te jedno na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Gline kaznena djela nisu evidentirana.

Zabilježeno je 26 krađa, 13 uništenja i oštećenja tuđe stvari, 12 prijetnji, deset teških krađa, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, po dvije prijevare u gospodarskom poslovanju, utaje i nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te po jedna utaja poreza i drugih davanja, prijevara, zlouporaba opojnih droga, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe, napad na službenu osobu, narušavanje nepovredivosti doma te uništenje i oštećenje javnih naprava.

Od ukupnog broja kaznenih djela, tijekom vikenda su zabilježena 33, od kojih su 23 djela počinili nepoznati počinitelji.  

 

JAVNI RED I MIR

Zabilježeno je 26 narušavanja javnog reda i mira, od kojih 13 na području Siska, četiri na području Kutine, po dva na području Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Sunje, Dvora i Gvozda, dok na području Novske narušavanja javnog reda i mira nisu evidentirana.

U narušavanju je sudjelovalo 39 počinitelja, od kojih je deset bilo pod utjecajem alkohola, pet počinitelja je zadržano u policijskoj postaji, dok su tri uhićena i dovedena na prekršajni sud.

U 12 slučajeva javni red i mir narušen je svađom i vikom, u devet slučajeva fizičkim sukobom, u tri slučaja omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti te u po jednom slučaju držanjem životinja bez nadzora, isticanjem simbola kojima se remeti javni red i mir te snimanjem ili skiciranjem zabranjenih objekata.

Od ukupnog broja narušavanja javnog reda i mira, tijekom vikenda je evidentirano 11 narušavanja, za što je prijavljeno 16 osoba.          

 

NASILNIČKO PONAŠANJE U OBITELJI

Proteklog tjedna policijski službenici su postupali u 15 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega u šest slučajeva na području Kutine, u četiri na području Siska, u po dva slučaja na području Novske i Petrinje te u jednom na području Hrvatske Kostajnice, dok na području Sunje, Gline, Dvora i Gvozda nisu zabilježeni slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

U ovim događajima je sudjelovao 21 počinitelj, od kojih je devet bilo pod utjecajem alkohola, pet je uhićeno i uz optužni prijedlog dovedeno na prekršajni sud, dva počinitelja su zadržana u policijskoj postaji, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Tijekom vikenda je zabilježeno osam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, u kojima je sudjelovalo 11 počinitelja.

 

PROMET  

Na prometnicama je evidentirano 29 prometnih nesreća, od kojih devet na području Kutine, osam na području Siska, sedam na području Petrinje, četiri na području Novske te jedna na području Dvora, dok na području Gline, Gvozda, Sunje i Hrvatske Kostajnice prometnih nesreća nije bilo.      

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirano je 12 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je osam osoba teško, a deset osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 17 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U četiri prometne nesreće vozači su napustili mjesto događaja te su naknadnim radom svi pronađeni.

Najčešća greška koja je prethodila prometnim nesrećama bilo je nedržanje strane kretanja u devet slučajeva, potom neprilagođena brzina kretanja u pet slučajeva, nepoštivanje prednosti prolaza u tri slučaja, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno skretanje u po dva slučaja itd.

Prema danima najviše nesreća evidentirano je srijedom - šest, zatim ponedjeljkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom - po četiri te utorkom - tri prometne nesreće.

U osam prometnih nesreća utvrđena je alkoholiziranost vozača i to u po tri nesreće na području Siska i Petrinje te po jednoj na području Novske i Kutine.

Od ukupnog broja prometnih nesreća koje su se dogodile proteklog tjedna, 12 nesreća se dogodilo u dane vikenda. U pet nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba teško, a sedam je lakše ozlijeđeno, dok je u sedam nesreća nastala samo materijalna šteta.

 

GRANICA

Proteklog tjedna zabilježena su tri slučaja krijumčarenja preko državne granice, počinjena od strane dva hrvatska i dva državljana Bosne i Hercegovine, koji su pokušali prokrijumčariti ukupno 116 kutija cigareta.

U navedenom razdoblju nisu evidentirani nezakoniti prelasci niti povrede državne granice.



Stranica