„Bikeri“, oprez!

Slika PU_SiM/Vijesti/2011/Motorist.jpg

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinje sezona intenzivnijeg odvijanja prometa na cestama, kao i susreta na kojima se očekuje pojačan broj vozača mopeda i motocikla. Upravo te sudionike u prometu želimo podsjetiti da, iako statistički pokazatelji prometnih nesreća u kojima su sudjelovali i koje su prouzročili pješaci ili vozači motocikla, mopeda i bicikla u 2012. u odnosu na 2011.

Foto: Ilustracija

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinje sezona intenzivnijeg odvijanja prometa na cestama, kao i susreta na kojima se očekuje pojačan broj vozača mopeda i motocikla.  Upravo te sudionike u prometu želimo podsjetiti da, iako statistički pokazatelji prometnih nesreća u kojima su sudjelovali i koje su prouzročili pješaci ili vozači motocikla, mopeda i bicikla u 2012. u odnosu na 2011. godinu, bilježe smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća i dalje će se nastojati taj broj još više smanjiti. 

Tijekom 2012. godine, na području naše Županije došlo do smanjenja broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci te vozači mopeda, motocikla i bicikla, kao i  posljedica tih nesreća. U ukupnom broju prometnih nesreća oni su sudjelovali u svega 9,8 % svih prometnih nesreća.

Nadalje, u ukupno 61 prometnoj nesreći u kojima su tijekom 2012. godine na podruju naše Županije sudjelovali vozači mopeda i motocikla, vidljivo je da je u odnosu na 2011. godinu broj prometnih nesreća manji za 19 nesreća ili 23,8 posto. U tim prometnim nesrećama poginula je jedna osoba kao i u 2011 godini. Istovremeno, teže ili lakše ozlijeđeno je 16 sudionika, odnosno 16 ili 51,6 posto manje.

Što se tiče korištenja zaštitne kacige vozača i putnika na mopedima i motociklima, proizlazi da tijekom 2012. godine 9,1posto nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima nije koristio zaštitnu kacigu,što je još znatno ispod cilja zacrtanog Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske od 2011. do 2020. godine gdje se teži 98-postotnom korištenju zaštitnih kaciga.

Unatoč pozitivnom trendu kretanja stanja sigurnosti u prometu policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih na zaštitu upravo te najugroženije skupine sudionika u prometu, a sve u cilju njihove zaštite i povećanja stanja sigurnosti.

Ostalim vozačima skrećemo pozornost na pojačanu prisutnost ovih kategorija sudionika u prometu, odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima



Stranica