"KLIK-navika odgovornog ponašanja" - program edukacije srednjoškolaca

  • Slika /PU_SiM/KLIK H Kostajnica 2020/DSCF3095.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: PGP Hrvatska Kostajnica

U srijedu, 19. veljače, policijski službenici Postaje granične policije Hrvatska Kostajnica su u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Autoklubom Sisak, održali preventivno-edukativni program pod nazivom  „Klik – navika odgovornog ponašanja“ kojom prilikom su educirani učenici završnih razreda Srednje škole Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici.

Program je namijenjen stjecanju kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoju vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se programom nastoji utjecati na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu, a kao glavni cilj programa je smanjivanje broja stradalih u cestovnom prometu.

Program je prezentiran kroz jedan školski sat, na kojem su stručnjaci Hrvatskog autokluba učenicima obrazložili teoretske aspekte, nakon čega su  instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima prezentirali posljedice prometne nesreće u kontroliranim uvjetima – sudar s nepomičnom preprekom i prevrtanje vozila.

Učenici su bili visoko motivirani kako kroz interaktivno sudjelovanje na teoretskom, tako i na praktičnom dijelu te su im uz šokantne snimke prometnih nesreća i stradalih u prometu, podijeljeni letci „10 zlatnih pravila“ koji se odnose na sigurnost u prometu.

Stranica