​Krijumčari stranih državljana predani pritvorskom nadzorniku

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/OZNAKE_policija/Oznaka_pol.jpg

U četiri odvojena slučaja spriječena krijumčarenja stranih državljana

Foto: ilustracija

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u razdoblju od 3. do 5. svibnja, na području Pu sisačko-moslavačke u četiri odvojena slučaja spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad trojicom bosanskohercegovačkih državljana, državljaninom Moldavije i državljaninom Poljske koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

U jednom od događaja, osumnjičeni je nakon što je uočio policijsku patrolu, iskočio iz vozila i dao se u bijeg, no policijski službenici su ga sustigli i uhitili. 

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke zbog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, dok je državljanin Moldavije prijavljen i za kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon