Modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije

  • Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/Moderna kampanja MOMT/momt-naslov 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, provedena je modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Foto: PU sisačko-moslavačka

Danas, 26. veljače, na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, Policijskom upravom zagrebačkom i Policijskom upravom međimurskom, provela je moderniziranu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kako bi potakli građane na dragovoljnu predaju oružja.

Uz postavljene Info pultove s preventivno-edukativnim materijalima na području Gline, Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje (uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera), policijski službenici su istovremeno sudjelovali i u lokalnim radio postajama na području Sisačko-moslavačke županije gdje su građane upoznali o važnosti dragovoljne predaje oružja, kao i podizanje svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima, pod sloganom „Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima“.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su s „Mobilnim preventivnim centrom policije“, u suradnji s policijskim službenicima ove Policijske uprave i s djelatnicima Crvenog križa, obišli potresom pogođena ruralna naselja, kako bi upoznali građane o štetnim posljedicama uzrokovanih zlouporabom oružja i potaknuli građane na dragovoljnu predaju oružja bez sankcija, te pružili podršku građanima u smislu sveukupnog osjećaja sigurnosti.

Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.

„Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

• Od 1. rujna 2007. do 30. prosinca 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 345.594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A“ kategorije (od toga 5.408 komada automatskog oružja), 5.598.938 komada raznog streljiva i 5.512 kilograma eksploziva;

•  Modernizacijom kampanje uočena je povećana dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava. Od 1. siječnja 2021. godine do 31. siječnja 2021. godine u sklopu kampanje je prikupljeno 766 komada vatrenog oružja (od toga 43 komada automatskog oružja), 33.455 komada raznog streljiva i 54,92 kilograma eksploziva.

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u razdoblju od 1. siječnja do 23. veljače 2021. godine građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje

Kategorija “A“
- Automatsko – 12 kom, Rasprskavajuće – 200 kom (ručne bombe - 47, mine - 13, ostalo - 140)

Kategorija “B“
- Dugo i kratko vatreno oružje – 6 kom (repetirajuće - 4, poluautomatsko – 2)

Kategorije “C“ i “D“ - 11 kom

Streljivo – 7843 kom (za dugo oružje – 7379 kom, kratko oružje – 464 kom)

Eksplozivi – 7,9 kilograma
 
I tijekom ove Akcije, građani su dragovoljno predali ukupno 1060 komada raznog streljiva i ovi građani neće snositi nikakve posljedice.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

SPRIJEČITE TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I SVOJIM BLIŽNJIMA!!

Stranica