Na području Dvora i Topuskog policija spriječila krijumčarenje stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/GRANICA/Nadzor_granica.jpg
Foto: ilustracija
 
Tijekom produženog vikenda, 30. ožujka i 1. travnja, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke policijski službenici su u tri odvojena slučaja na području Dvora i Topuskog spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad jednim hrvatskim i crnogorskim državljaninom te hrvatskom državljankom, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana, koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.
 
Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni državljanin Crne Gore na vozilo stavio nepripadajuće registarske pločice i time počinio i kazneno djelo Krivotvorenje isprave, dok je hrvatski državljanin upravljao vozilom pod zabranom te će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu.
 
Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni državljanin Crne Gore je zbog navedenih kaznenih djela uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok protiv osumnjičenih hrvatskih državljana slijede kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon