Na području Gvozda u jednom danu spriječena dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_SiM/AA NOVE Ilustracije/OZNAKE_policija/Rotacija_krov.jpg

Iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta

Foto: ilustracija
 
Na području Gvozda, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u ponedjeljak 2. rujna, u dva odvojena slučaja spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. KZ-a, provedeno je kriminalističko istraživanje nad državljaninom Albanije koji je zatečen u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

U jednom događaju, nakon što je uočio policijsku patrolu, osumnjičenik se po zaustavljanju dao u bijeg  i za njim se još uvijek traga. Utvrđeno je da je hrvatski državljanin u navedenom događaju sudjelovao u počinjenju kaznenog djela na način da je upravljao automobilom kao prethodnica, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.
 
U drugom događaju, bez položenog vozačkog ispita, albanski državljanin je upravljao automobilom na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske pločice. Vozač se oglušio na zvučne i svjetlosne signale, potom se zaustavio i pješke dao u bijeg, dok je vozilo krenulo unatrag i udarilo u službeno vozilo. Ubrzo je pronađen i uhićen.
 
Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.  
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. Kaznenog zakona, dok se albanski državljanin sumnjiči i za kazneno djelo Krivotvorenje isprave.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon